02:30'da Titanic'in uzunluğu için 169.1 metre demişiz, tabii ki doğrusu 269.1 metre olacak. Özür dileriz. 💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, yalnızca okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz): 📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2 📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci 📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci 📌 TRvid Katıl (₺): trvid.com/u-evrimagacijoin 📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤
@gunayfetaliyeva işte ona ilgi alanı diyoruz, bayyy?? □□□□□ Yani bir başka değimle eğer bir şeyi izliyorsan ve dinliyorsan üzerinde bıraktığını sandığın olumlu yönlerine göre ilgi duyuyor ola bilir ve ya tamamen gizem peşinde olan kendini bilgilerle tatmin etme çaban da ola bilir ki bu baya iyi bir şey abimiz Evrimin neden var olduğunu tam olarak açıklasa da görsek😔
Uçak Kazası Raporu belgeselinin en ünlü cümleleri geldi aklıma: "Felaketler kendiliğinden olmaz, üst üste gelen hatalar ve koşullar silsilesi sonucunda oluşur". Bir de her kazadan sonra standartların düzeltilmesi de haliyle her alanda oluyor.
Güverte 2. sınıf öğrencisi olarak Titanik'ten sonra en büyük denizcilik devrimi SOLAS 1914 sözleşmesidir (Safety of Life at Sea) şu an biz 1974 versiyonunu kullanıyoruz ve sözleşme uyarınca eğer bir gemi yolcu taşıyorsa mürettebat ve yolcuların toplam sayısının %5 kadar fazlasını alabilecek miktarda ve kapasitede filika bulundurulması şarttır. Ve daha bir çok gereklilik özellikle payroteknik malzemeler ile ilgili.
Size maddi olarak katkı veremiyorum diye üzülüyorum. O kadar güzel şeyler paylaşıyorsunuzki liyakatın hiç bir öneminin kalmadığı bugünlerde yeni nesli bilimle ve daha da önemlisi öğrenip öğretmekle donatıyorsunuz. Emeğinize çalışmanıza çabanıza ve ömrünüze sağlık. İyiki sizi takip ediyorum.
Uzun ve ayrıntılı olarak yazmıştım ama TRvid yayınlamıyor. Evrim Ağacı'na para harcamadan ve emek vermeden maddi destek yapmanın bir yolu var. Evrim Ağacı websitesinde destek bölümünde de öneriliyor. Brave kullanıp, hiçbir şey yapmadan Evrim Ağacı'na destek olabiliyorsunuz. Böyle de anlaşılmaz oldu, umarım silinmez de yorumum bir işe yarar.
Aslında en büyük nedenlerlen birine tam değinmemişsiniz galiba. Normalde o tip bir kazada kullanılan çekilerin daha çok dayanması gerekirdi ancak o zamanlarda cok anlaşılmamış bir mekanizmayı hesap etmediler, DBTT. Kısaca, o çeliklerin esnek davranması ve karpuz gibi yarılmaması gerekiyordu ancak kullanılan kötü çelikten dolayı düşük sıcaklıkta olan buzlu sularda aşırı kırılgan bir yapıya sahip oldular ve tokluk kuvvekleri inanılmaz azaldı. Bundan dolayı da şak diye ikiye ayrıldılar.
@Nevzat Onur Kötü çelik diye bir şey olur. Belli alaşımlama oranları/Isıl işlemler diğerlerinden üstündür. Şimdi o dönem, özellikle red ve cold shortness olmaması için gereken sülfür/fosfor miktarları, bunların cüruf fazından belirlenmesi için gerekli analiz kapasitesi ve bilgi ile günümüz standardı bir olabilir mi? DBTT sıcaklığı en etkileyen şeylerden biri fosfor. Red Shortness için de Sülfür. Hem işleme sırasında çatlak, hem soğukta Cold Shortness ile DBTT yükselmesi. Günümüz standardının bilgi birikimi harici ne negatifi var?
@Almıla Özcan Rica ederim. Aynen öyle. İlginç bir şekilde bu bahsettiğiniz metal grupları varlar ancak farklı konseptlerde değerlendiriliyorlar. Kimya derslerini güzel dinlemişsiniz, unutmamışsınız.
Titaniğin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiş... nerden baksan her yerde hatalar ihmaller .. bu kadar devasa bir projenin bu kadar baştan savma bi yolculuğa sürüklenmesi yazık olmuş. 4 yaşımdan beri her fırsatta izlerim. Sanırım titaniğin son kalıntıları hâlâ duruyor okyanusta .. çok pahalı bir yolculukla kendilerini görme imkânı vardı da ☺ yetişemeyiz biz..
Eğer çok merak ediyorsanız ve imkan da varsa Olympic gemisinin sökülen parçaları ile yapılmış bir restoran var. İngiltere'nin kuzeyinde, The White Swan Olympic restaurant diye aratırsanız bulursunuz.
Aynı şey bismarck için de geçerli, ona da batmaz dediler o da daha ilk seferinde battı. Ve aynı şekilde ihmaller ve fazla özgüven yüzünden verilen yanlış kararlar yüzünden.
Kömür yangını meselesi de var ama bir bakıma geminin batmasını yavaşlatıcı bir etken olmuş bu durum. Kömür geminin buz dağına çarpmayan tarafına alındığı için ağırlık dengesi çarpışmadan önce geminin iskele tarafına yatmasına neden olacak şekilde bozukmuş. Sancak tarafından su almaya başlayınca biraz dengelenip su aldıkça da sancak tarafına daha çok dönmeye başlamış batarken. Ancak kazadan önce dengesi iskele tarafına doğru bozuk olmasaymış batmasından çok daha önce yan yatarak daha hızlı batacağını söylüyor bir takım kaynaklar. Tabiki mayına çarpmak ile buz dağına çarpmak aynı şey değil ama Britanic'in çok daha hızlı ve yan yatarak batmış olması da geminin batarken yan yatma eğilimine daha hızlı girmesi gerektiğini düşündürmüştü bana. Ayrıca videoda bahsedilen pruvadan dik olarak buz dağına çarpma mevzusuna hakkında, Olympic gemisinin 1. dünya savaşı sırasında bir alman denizaltısına çarparak batırmasını örnek olarak verebiliriz. WSL'ın rakibi Cunard lines'ın Lusitania gemisinin alman denizaltısı tarafından batırılmasının öcünü almış gibi bir durum olmuş o zamanlar. Bu arada lusitania ve kardeşi mauretania olympic sınıfı gemilerden önce yapılmış olmasına rağmen daha hızlı gemilermiş. Olympic sınıfı gemiler ise tasarlanırken hızdan çok lüks ve büyüklük olarak daha iyi olması planlanmış. Bu da yanlış biliniyor çoğu kişi tarafından. Video ile ilgili tek katılmadığım konu Bruce Ismay'in şeytanlaştırılması oldu biraz. Filmde de bu şekilde şeytanlaştırılmış bir karakter çizilmişti adama. Gemiden kurtulmuş olması da buna tuz biber ekmiş tabi. İlk indirilen filikalardan birinde can pazarı daha başlamamışken bulunmuş. Sonuçta gemiden sağ kurtulan tek erkek de Bruce Ismay değil. Zaten kazadan sonra 1. Dünya savaşında da Britanic'in kaybıyla birlikte WSL'ın batışı başlamış, sonra da Cunard'ın bünyesine geçip adı yavaş yavaş silinmiş. Adam kurtulmuş ama titanic ile o da batış sürecine girmiş. 20.yy'ın en büyük dramalarından birisi Titanic ve kardeşlerinin hikayesi beni de çok cezbetmiştir. Hem Olympic'in Hawk ile olan kazasından, hem Titanic'ten hem de Britanic'ten sağ olarak kurtulan Violet Jessop adında bir hemşire gibi olaylar da var. Tabi insan sayısı fazla olunca tesadüfler de kaçınılmaz olabiliyor.
Yakın tarihimizde ( 1 Mart 1958 Derince) yaşanan Üskudar faciası ne yazık ki pek bilinmiyor. Çoğu öğrenci 400e yakın kişinin hayatını kaybettiği bu denizcilik faciası maalesef yeterince anlatılmıyor.
@İbrahim Halil Koşar Yani artık biz Türkler için sehit olmak sadece dini anlamda değil, her türlü TÜRKLÜK yolunda ölmek demek. Bu yüzden VATAN ve MİLLET uğruna ölen her TÜRK şehittir ve onları her daim hatırlayıp hatırlatacağız! Cok yasa Tengrizm!
Titanik filmi beni sadece son sahnelerinde çok etkilemişti . Çünkü Titanik gemisinin batışı ve o sırada yaşanan olaylar benim için çok şaşırtıcıydı. Küçüktüm ve bir gemi batınca ne olur , ne gibi bir felaket olabilir ? suya atlayıp kurtulsunlar gibi düşüncelerim vardı . Titanik filmi en çokta beni bu yönden etkiledi . Bir felaketin dehşetini görmemi sağladı . Sanıyorum izleyen bir çok kişi için de böyledir . Şimdi sizin anlattıklarınızdan sonra keşke mühendislik hataları ve ihmalkarlıkları daha çok öne çıkaran bir proje olsaymış diye geçirdim içimden . Bu arada video için çok teşekkürler . Yirmi beş dakika boyunca sıkılmadan izlettiğiniz ve emeğiniz için .
filika mevzusu doğru değil. o zamanın kurallarına göre yolcu gemileri taşıdığı yolcu sayısında göre değil, ağırlığına göre filika taşımakla yükümlülydü. Titanic ilk seferini yaptığında yolcu sayısında oranla dünyanın en çok filika taşıyan gemilerinden birisiydi. Titanic'in az sayıda filikaya sahip olduğu sürekli tekrarlanan bir şey ama gerçekliği yok. Eğer SS Californian'ın kaptanı adam olsaydı binlerce insan boş yere ölmezdi. Cameron'ın filminin en büyük suçu da Californian'ın tamamen filmden çıkarılması.(sinema versiyonundan silinmiş director's cut'a da girmemiş bir kısa sahnesi vardır) Telgrafçıların işvereni White Star Line değil, telgraf üreticisi ve operatörü olan Marconi idi. O zamanlar eğer Marconi telgraf istiyorsan operatörünü de Marconi gönderirdi. Maaşları muhtemelen düşüktü ama suç WSL'i değildi. Titanic'te bulunan telgrafçının Californian'ın telgrafını da almadığı doğru değil. Operatörün kapa çeneni diye bağırmasının sebebi Titanic'in telgraf operatörü mesajı kaydettikten sonra 10 dakika daha aynı mesajı yayınlamaya devam etmesiydi. İki gemi çok yakın olduğu için Ttianic'in operatörünün kulaklığında inanılmaz bir ses yapıyordu Californian'ın telgrafı. O zamanlar ses kısmak diye bir teknoloji yoktu. Sinyal ne kadar yakın olursa o kadar ses çıkardı. Californian'ın terbiyesizlik sebebiyle radyosunun kapattığı da doğru değil. Californian'da Titanic'in aksine sadece bir tane telgraf operatörü vardı. Adam mesaisi bittiği için telgrafını kapatıp uyumaya gitti. İşin asıl saçma yanı, Californian o kadar yakındı ki titanic'e, Titanic'in havaya fırlattığı işaret fişeklerini kolayca görebiliyorlardı. buna rağmen Californian'ın kaptanı şu radyo operatörünü bi uyandırayım da neymiş öğrenelim dememiş, sonrasında da işini kaybetmiştir. Titanic'in filikalarının çok az yolcuyla indirilip hareket etmesinin sebebi de buydu. Californian'ın yardım çağrılarını aldığını, onları kurtarmaya geleceğini düşünüyorlardı. Amaçları ilk yolcuları bırakıp, sonra geri dönüp diğerlerini almaktı. 10 yıldır takip ederim evrim ağacı, bu kadar popüler tarih yapmanız beni üzdü açıkçası. Cameron'ın filmini es geçip gerçek tarihi anlatalım demişsiniz ama filmin yaptığı hataların aynılarını yapmışsınız.
@Can Acar taşıdığı yolcudan daha az filika var, nasıl uygun? Değil. Zaman falan önemsiz. Batması durumunda herkese yetecek filika yok, bu demek oluyor ki bazıları ölmek zorunda. Saçmalamayın.
Bugüne kadar birçok Titanic videosu izledim ama bu bilimsel açıdan en kapsamlısı olmuş. Evrim Ağacı'na da bu yakışırdı. Bir ekleme de ben yapmak isterim Malzeme Müh. olarak. Titanic buz dağına çarpmasa bile büyük ihtimalle batacaktı :) Çünkü 0'ın altında olan okyanus suyunda zaten gevrek davranış göstermekteydi. Bugün Çelik üretimi hakkında geldiğimiz noktada Titanic konusu birçok açıdan ele alınmıştır. Kaynaklarda üzerinde durulmuştur. O dönemde Çelik Carbon eklenmesiyle elde edilen bir malzeme olarak yeni kullanmaya başlanmıştı. Bugün bildiğimiz sünek-gevrek geçiş sıcaklığı o gün bilinmeyen bir kavramdı. Titanic güzergahında bulunan okyanus sularının 0'ın altında olması nedeniyle kullanılan Carbonlu çelik zaten gevrek bir davranış (cam gibi kırılgan) gösterecekti. Eğer bugünkü gibi sünek-gevrek geçiş sıcaklığı kavramı biliniyor olsaydı ve kullanılan Çelik buna göre üretilmiş olsaydı, buz dağına çarpmış olsa bile Titanic batmayacaktı. Çünkü çelik plakada o kadar büyük bir yırtık oluşmayacaktı. Bugünkü Gemi üretiminde kullanılan çelikler, üretilecek geminin rotasında olan suların sıcaklığına göre (20C --40 C) seçilmekte ve o sıcaklıklarda sünek davranış gösterebilecek şekilde tasarlanmaktadır.
@Alp YILDIRIM aynen Kaynak Müh. eğitiminde çokça bahsedilir. Durup dururken ikiye ayrılan gemi örneği bile var ABD donanmasında. Siz bahsedince bunu da hatırladım. Teşekkürler.
Ben de ilk defa 1982 de 9 yaşındayken resimli bilgi ansiklopedisinde Titanic hikayesini okuduğumda çok etkilenmiştim kafamda hayal etmiştim o kitaptaki tek resme bakarak. Bir şekilde çocukları çok etkiliyor demek ki bu facia hikayesi. Yıllar sonra filmini izlediğimde de en çok etkilendiğim kısım çarpışma sonrası gemiden gelen o demir gıcırtılarıydı. En ilginç olan kısım da şu an videonun 18:20 sn de iken bir an hadi lan çabuk haber verin yoksa batacaksınız demek gibi bir his oluşması... Teşekkürler Evrim ağacı 30 yıl sonra o ilk okuduğum anlara döndüm
Titanik egosu yüksek kişiler sayesinde batmış.Her felaketten ders çıkarmak gerekir.Bİlmediğimiz kısımları çok iyi açıkladınız.Emeğiniz saygıdeger.Teşekkürler ve saygılar..
Harika bir araştırma yapmışsınız, teşekkürler. Bu olaylar silsilesinin ve gözardı edilen dikkatsizliklerin büyük bir yıkımı oldu ,bu beni düşündürtüyor.
Gerçekten harika ve muhteşem bir kanal. Bir videoda Titanic neden battıyi incelerken diğer videoda smeagolun hastalığı neydi konusunu işleyen binbir çeşit farklı konuda daldan dala atlayıp her çiçekten farklı bir nektar toplayan arılar gibi her konuya bilimsel açıdan yaklaşmanin ve mantıkli bir açıklama bulmanın mümkün olduğu kanıtı niteliğinde bir kanal. Gerçekten bu vibe çok güzel veriliyor bu kanalda. Evrim ağacı ailesi içerik üreticileri Çağrı hocam ve izleyicileri ile hep birlikte hep varolsun 🙏
Sanırım 3-4 yıldır sizi takip ediyorum. Beklemediğim bir konuda,beklemediğim bir bakın açısıyla yaklaştığınız Titanic bakın açım değişti..Harikaydı.umarım bu tarz yaklaşımlarınız devam eder. Tekrar teşekkür ederim.
Vay bee evrim ağacı elimizde büyüdü bee 😁😁 Yıllardır takipçisiyim geçen yıl ve bu yıl meyvesinin almaya başladı 1 milyon takipçiden sonra büyümesi daha hızlı oldu çünkü gerçekten hak ettiler içerikler profesyonel hazırlanmış akıcılık ciddi anlamada iyi tebrikler Evrim Ağacı 👍
Yıllardır takipçisiyim kanalın, Muhteşem içerik 👏👏👏 Filmin kendisinden çok ben J.Camerona hayran kalmıştım, yolçuların aileleri ile tek tek tanıştı, onlara karşı bir sorumluluk hissediyorum demişti ,olaya çok hakimdi, hatta ilk başlarda eleştiriler almıştı gemi dikey batamaz diye ama sonra haklı olduğu anlaşıldı ,zaten kendisi de dalgıç ,defalarca titaniyi ziyaret etti,adam efsane
Yine harika bilgilendirici bir video olmuş, Rica etsem Hindistan'daki sentinal adası ve içindeki kabileden bahsedermisiniz. Neden gizemli? belkide kesfetmedigimiz farklı bir hayvan türü evrimleşmiştir kulağa çılgınca geliyor.
Çok alternatif bir düşünce.Olsa,olsaydı,ne olurdu gibi farklı görüş açılarına bayılıyorum.Titanickin hikayesini o kadar kanaldan izledim hepsinden daha bilimsel ve mantıklı açıklamışsın.En sevdiğim ve sonunda duyduğum cümle şuydu"titanic aşk gemisi değil"biri anladı sonunda.
Merak edenler, görmek isteyenler ve imkânı da olanlar için Olympic gemisinin sökülen parçaları ile yapılmış bir restoran var. İngiltere'nin kuzeyinde, The White Swan Olympic restaurant diye aratırsanız bulursunuz.
Costa Concordia'yı da bekleriz hocam. 2012'ydi galiba. Firmasının en büyük gemisi karaya 40-50 metrede, yarım günden uzun süren bir zamanda battı ve buna rağmen yüzlerce insan öldü. Bu devirde, bu teknolojiyle ve bu kadar rahat koşullarda nasıl olabiliyor aklım almadı bir türlü. 300 metreden uzun, 5000 den fazla yolcu kapasiteli gemiler hala güvenilir değil mi yoksa?
Asıl sebebi iletişimsizlik gibi görünüyor. Resmen çevresindeki gemiler uyarmış ama adam dinlememiş, kaptan da bu sebeple durmadan devam etmiş ve buzdağına çarpmışlar. Diğer gemi gibi sabahı bekleyip devam etseler böyle olmazdı belki.
Abi çok önemli bir şeyi atlamışsın. Titanic'in yapım aşamasında tam buzdağının çarptığı yerde büyük bir yangın çıktı ve 3 hafta devam etti. Ve tabi ki orada ki çeleik eridikçe eridi. Ve ayrıca bu yanık orda büyük bir siyahlık oluştuğu için gemi kameralara ve zenginlere basına fln kusursuz olması için ters çevrildi ve o siyahlık gözükmedi. Yani Titanik aslında oraya değildi başka bir yere çarpsaydı kullanılan çelik çok güçlüydü yani kesinlikle delip geçerdi buzu.
Hocam ağzınıza, emeğinize sağlık o şahane anlatımınızla bugüne kadar ki en efsane video olmuş hocam bi gemi ve titaniksever biri olarak tekrardan size ve ekibin emeğinize sağlık EFSANELER ÖLMEZMİŞ...
Tabii titanik de hep aşkları ile beyaz perdeye yansıdı. Bir tersanenin ve iş adamlarının başarısızlığı yüzünden 1500 kişinin ölmesi nedeniyle bir vicdan muhasebesi, mahkemede dava konusu yapılan hukuk mücadelesi olarak farklı bir titanik yapmak hiç bir yapımcının aklına gelmedi. Yani filmin ana konusu aşk değilde bir de soruşturma ve mahkeme süreci olsa değişik bir titanik filmi olur. "Titanik Dosyası", "Titanik Davası " gibi. Mesela hikayenin gerçeğine uygun olarak 100 yıl sonra titanik dosyasının tekrar açılması gibi günümüzde geçen bir hikaye olarak da film yapılabilir diyorum.
Tam bir iş sağlığı ve güvenliği ders konusu. İş kazası nedenleri çok güzel anlatılmış. Videonun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.20 May.2022
Film olarak şahsen 1958 yapımı A Night To Remember'ı o meşhur 97 yapımı Titanic'e tercih ederim. Belgesel olarak da "Inside The Titanic" diye bir belgesel izlemiştim, o güzeldi.
sadece buz dağına çarpma nedenli olarak bildiğim ve defalarca izlediğim "titanik efsanesini" gerçekten öğrenebildiğim için çok mutluyum. teşekkürler evrim ağacı!
Şunu da eklemekte fayda var National da yayinlanan James Cameron la 20 yıl belgeselinde filikalarin suya indirilme sürelerini test ettiler görünen o ki geminin hızlı batması yüzünden daha fazla filika olması çok bir anlam ifade etmiyordu zaten var olanı insan üstü bir çabayla zor indirmisler
Daha önce titanik filmini izledim üzerinede bu belgesel tadında harika videoyu izlediğim için adeta olayı yaşamış gibi hissettim 24 dakika 35 saniye nasıl geçti fatketmedim bile ağzına yüreğine sağlık kardeşim
Kısaca şunu görmüşde oluyoruz. Dünyanın en iyi en sağlam gemisi liyakatsiz adamlara verildiği zaman onun bile batabileceği gerçeği. Ayrıca Costa Concordia ile ilgilide bir video yapabilirmisiniz?
Titanik beni hep derinden etkilemiştir. Popüler olmasından bağımsız olarak ben bunda ölümün en zor şekli olan boğularak ölmenin ve bunun yüzlerce insanın başına gelmiş bir durum olmasının sebep olduğunu düşünüyorum.
Rms titanik gemicilikte belirlenmemiş standartlar nedeniyle batmıştır. O gemide 1500 kişi öldü lakin ardından gelen düzenlemeler ile bugün güvenli denizciliği sürdürebiliyoruz. Maalesef taşımacılıkta bazi olaylar yaşanmadan önlemler standartlar belirlenemiyor.
Yalnız bu videonun da can alıcı noktasını söyleyeyim . O zamandan bu zamana kadar titanige benzer hataları yapmamak adina buz devriyesini ABD ve İngiltere kuruyor. Sinyaller asla kapatılmıyor. İşte Batı sadece çalıştığı için değil sorumluluk bilincine sahip olduğu için de batı oldu. Türkiye'de şimdi bir deprem olsa 8,5 şiddetinde gene 99 depremine benzer deprem goruruz
Tekniğini merak edenler için: Kullanılan malzemelerin DBTT (ductile-to-brittle transition temperature) açısından her türlü sıcaklık göz önüne alınarak DBTT'nin üzerinde yer alacak şekilde tasarlanması, kullanılması gerekiyor. Yani Titanic'de çeliğin yerine demir kullanımı sonucunda buradaki temel sorun, okyanus sularının düşük sıcaklıklarında malzemenin sünek-gevrek geçiş sıcaklığının altında kalmasının sonucunda kullanılan malzemenin daha kırılgan bir davranış sergilemesinden kaynaklanıyor. DBTT'nin altına düşüldüğünde ise darbe direncinde devasa bir kayıp yaşanıyor.
@Metin Manav oradaki materyalin daha doğrusu dizayn sürecinde temelinde dikkat edilmesi gerekilen olayı yani DBTT nedir bunu açıklamaya çalışmıştım malzeme seleksiyon konusunda yoksa burada 1000 adet seçenek üzerine konuşulur tartışılır. 😁✌🏻
Aslında demir olarak kullanılan yüksek karbon içeren demirlerdir. Saf demir sanayide kullanılmaz çok yumuşak ve işlevsizdir. İçerisindeki karbonu önce alırsın sonra ihtiyaca göre yani sünek mi sert mi istiyorsun buna göre (çok derin bir konudur sayısız kitap var malzeme biliminde) karbon ilave edersin. Verilen bilgi yanlış değil ama eksik.
kendimi kaptırmışım en az 5-10 video izledim ve hepside çok güzeldi youtube türkiyenin en iyi bilim kanalı sizsiniz,böyle güzel içerikler yaptığınız için teşekkür ederim.
Filikalarla ilgili farklı bir durum daha var. Titaniğin filikaları manuel olarak vinçlerle indiriliyordu. Bugünkü gibi elektronik vinçlerle değil. Bu filikaların hazırlanması ve indirilmesi oldukça uzun sürüyordu, james cameronun yaptığı belgeselde de bu duruma değinilmiştir. Titanik bunun iki üç katı filika taşısa bile hepsini zamanında indirmek mümkün olmayacaktı. Hatta en son filika, titanik batmadan yalnızca on beş yirmi dakika önce indirilebilmişti. Elbette fazladan filikalar can kaybını azaltırdı, ancak tamamının dolu indirilebilmesi çok düşük bir ihtimal.
muhteşem içerik muhteşem sunum. teşekkür ederiz. o kadar titanic materyaline maruz kaldıktan sonra bir video daha izleyebileceğimiz sanmazdım. evrim ağacı'ndan gelince tereddüt etmeden tıkladım. iyi yapmışım.
O kadar açık net bir şekilde anlatmışsın ki bu şekilde ne filmi nede belgeseli anlatmadı. Bu kadar çok hatalar olduğunu eminim çok az sayıda insan biliyordur. Ama şu an gerçeği öğrendik.
Valla bilgileri öyle dolu öyle profesyonel şekilde aktarıyorsunuzki para ödemem gerekiyor gibi hissediyorum bedava ulaşabiliyor olmak lüks gibi geliyor size helal olsun
Sancak kısmında inşaat halindeyken yangın çıktığını ve bazı resimlerde bu yangının etkisi olan eğilmeler görünüyordu. Darbeyide burdan alınca aksilikler zincirine bir halka daha.
Ana neden geminin tersanede tam da hasar aldığı bölgenin içten yanmış ve çeliğin zayıflamış olması ile birlikte içerideki su tahliye motorlarının çalışmaması başı çekiyor.
Merhabalar, Öncelikle bu video için ve diğer tüm videolarınız için, emekleriniz için çok çok minnettarım. Benim bir süredir sormak istediğim bir soru vardı ama nereden sorabileceğimi bilemediğim için buraya yazmak istedim. Bu aralar sosyal medya platformlarında sesli butonlarla ile eğitilen evcil hayvanlar görüyorum. Yemek, tuvalet gibi temel şeylerin eğitilebilmesini normal karşılasam da bazı evcil hayvanlara artık insanların bu butonlarla cümle kurdurabildiğini fark ettim ve bu videolar beni biraz şaşırttı doğrusu. Bunun nasıl yapıldığına dair mutlaka bir açıklama vardır. En doğru da sizden öğrenebileceğimi düşündüğüm için buraya yazdım. Yorumum size ulaşırsa çok mutlu olurum. Teşekkürler 😊
Sovereign of the seas, liberty of the seas crusie gemilerinde çalıştım 18 ay kadar o zaman dolar 1.5 lira idi ... water tight doors var personelin yattığı yerlerde ve daha altlarda. bu kapıların el ile durduralamıyacağını göstermek için kemik parçalamışlardı eğitimlerde.... Daha fazla sayıda Fakir insan yanarak vb öldü başka bir deniz kazasında (yolcu gemisi tanker ile çarpışıyor) denizin üzerindede dahi yangın çıkıyordu ama onu film vb yapmadılar 19 mayıs kutlu olsun
@Gaming Everywhere valla biraz zor haftalık izin yok..... her gece gemide yatıyorsun... işin yoksa limanda iken çık gez yemek içmek gemiden iş kontratı bitince sağlık güvencen yok yeni yerler görmek için bulunmaz fırsat cococay, cozumel, key West, Nassau vb yerler görme şansım oldu şu anda TC de çalışıp oralara gitmek hayal..... Çin, hindistan Filipinli ler çoğunlukta tek tük amarikalı çalışsan var onlar da dansçı yada officer vb şirket 50 dolar maaş veriyor 1000 dolar bahşiş alamazsan tamamlıyor minimum kazanç bu
Kesinlikle katılıyorum,bana göre öyle. Belki bir çok geminin flimi yapılır ya da hikayesi anlatılır ama bugüne kadar Titanic kadar beni etkileyen olmadı. 17 18 yaşından beri halen ara ara açıp izlerim flimi. Bu arada videonun sonundaki müziğe bayıldım. Ben kalsik müzik hayranıyımdır. Rica etsem adı nedir bilgi verme şansınız var mı? Sizi severek takip ediyorum. Başarılar.
Eğer jules verne denizler altında 20.000 fersah’ı okuduysanız orada dönemin en hızlı su aracının nautilus olduğunu ve azami hızın 40 km/h olduğunu görürsünüz yani Titanic gerçekten mükemmel bir gemiydi
Video için teşekkür ederim Evrim ağacı en çok üzüldüğüm nokta şu Titanic de yaklaşık 18 ila 17 yıl sonra suyun altında tamamen yok olacak belki saçma gelecek ama nedensizce çok üzülüyorum öyle ihtişamlı bir geminin yok olmasına