Karanlık

Османското завоевание: краят на Средновековна България

Българска история
görünümler 147 982
99% 4 000 1

Ако искаш да гледаш още подобни видеа, подкрепи ни в Patreon 👉 www.patreon.com/bulgarianhistory

Османското завоевание на България е събитие с епохално значение за развитието на страната, оставило трайни отпечатъци видими и до днес. Години наред над историческите личности от родното ни минало тегне оценката на историята, която хвърля върху тях тежката вина за падането на България под османска власт. Поредицата от събития и процеси обаче показват, че в случая говорим по-скоро за една необратимост на случилото се идващо в резултат на редица предпоставки. Героичната съпротива на българите въпреки явната обреченост и категоричното числено преимущество на турците е безспорен факт засвидетелстван от историческите източници.

⚜ Съдържание ⚜

00:00 - Увод
01:06 - Възникването на османската държава
02:14 - Състоянието на Балканите и България
05:47 - Първите сблъсъци
11:45 - Промени в османската държава
20:29 - Завладяването на България
25:43 - Заключение

Продуцент 💡 Сдружение Българска история
Режисьор и аниматор 📽️ Мартин Стаматов
Глас зад кадър 🎙️ Росен Ненов
Сценарист 📜 Ивомир Колев
Machinima 🏹 Ариф Хазимин
/ malayarcher
Използван мод на Total War: Attila with Medieval Kingdom 1212

Благодарим на дарителите от ниво „Болярин“, както и на ❤️

Александър Атанасов
Иван Д. Иванов
Стоян Иванов
Владимир Калинов
Румен Кънчев
Крис Петров
Венислав Вениславов
Георги Иванов
Иван Севастоянов
Пламен Момчев
Георги Василев
SounD
Николай Славков
Мирела Мишева
Женя Стефанова
Виктор Лещаров
Иво Янков
Искрен Гарвански
Симеон Георгиев
Младен Станев
Димитър Ганичев
Николай Николов
Иван ИВанов
Богомил Николов
Калин Стайков
Илиян Недялков
Стефан Стефанов
Маргарит Арнаудов
Атанас
Десислава Димитрова
Виктор Цонков
Иван Марков
Павел Савов
Веселин Атанасов
Асен Димитров
Янко
HoiusH
Стефан Глутников
Мариян Цолов
Таня Тодорова
Стефан Хаджидочев
Никола Илиев
Стефан Димитров
Магдалена Дочева
Ценослав Ценов
Албена Пекова
Георги Георгиев
Антоанета Николова
Славъ Николовъ
Борис Пачеджиев
Тодор Вълков
Георги Къшев
Велислав Иванов
Петя Пламенова
Георги Мишев
Йордан Иванов
Zed pp
Деница Азманова
Йордан Иванов
Георги Митов
Никола Константинов
Иво Янков
Волен Антов
Николай

Oчакваме те и на ⬇️
✔ Сайт "Българска история": bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": bulgarianhistory.shop/
✔ Facebook: facebook.com/bulgarian.hi...
✔ Instagram: instagram.com/bulgarianhi...

#българия #история #османскаяимперия #history #робство #търново #иван #шишман #падане #europe #balkans #ottoman #empire #bulgaria #yoke #иго

katma

 

21 Mar 2023

Paylaş:

Paylaş:

Herunterladen:

Yük bağlantısı.....

Ekle:

Çalma listem
Daha sonra izle
YORUMLAR 608
Българска история
📜English subtitles are now available.📜
Генко Генов
Генко Генов 18 gün önce
Danailo
Tanev
Tanev Aylar önce
Дада ако може и на китайски нали
Onix GS
Onix GS Aylar önce
На испански също, ако е възможно. Благодаря!
Sergius Danailov
Sergius Danailov Aylar önce
Здравейте, освен английски, може ли да сложите и немски превод на Видеата...тъй щото искам един мой Приятел от немски произход да узнае и следи нашата история. 🙏🏼😊
Nikola Nevenov
Nikola Nevenov Aylar önce
Браво, тъкмо като го гледах сутринтта си викам "ех да можех да го покажа на английските ми познати, и да не ми се налага да го превеждам" . Благодаря!
Васил Куртев
Може да направите видео свързано с отношенията между България и Сърбия през Средновековието. Смятам, че е интересна тема за която не се споменава нищо в учебниците по история.
voskre glavincevska
voskre glavincevska 18 gün önce
Vo crno vino uteha nema ! ............... Koj li te zema Makedoniooooooooooooooo Pijam za tebe , za sudba naša i popusto pijam čaša po čaša ............
Lancista
Lancista 18 gün önce
@voskre glavincevska*_На какъв език пишеш бе!?_* 🤣🤣
Lancista
Lancista Aylar önce
*_Балканите - истинската "Игра на Тронове"._*
kristina encheva
kristina encheva Aylar önce
Хихихихихихихихихихихи
Собст Фамилно
В която всички губят.
Господин Радев
"Барутното буре на Европа"- Джеймс Баучер
sssniperr
sssniperr Aylar önce
минимум 10 сезона
Иван Ласкин
Това видео го чакам с години. Браво, страхотно се е получило!
Arslan Ujaklar
Arslan Ujaklar Aylar önce
Классный канал с топовым контентом, смотрят и понимают не только в Болгарии
HRIST0FF Nik
HRIST0FF Nik Aylar önce
Един от най -добрите епизоди ! Качествен ,изчерпателен , интересен ,образователен ! Браво !!! 🇧🇬
Иво Иванов
Много интересна тема, очакваме с нетърпение следващото видео!🤓❤ Адмирации!😔
Simone Zaza
Simone Zaza Aylar önce
Комплименти за прекрасното видео !
Victor Zlatovcen
Victor Zlatovcen Aylar önce
Чакаме с нетърпение видео за Добруджанското деспотство
Виктор Персенски
Поздравления за труда!
Тони Демирев
Прекрасно видео! Би било интересно ако направите видео за България във втората световна война
npocToBaT
npocToBaT Aylar önce
Интересувал съм се по темата за османското завоевание и за пореден път резултатът беше по-различен от онова, което е " втълпявано " поколения наред, а именно че заради силното разединение, т.е. монарсите ни през период и техните управители ту били късогледи, ту високомерни и горди... или откровено представяни за некадърни. Разбира се, това погрешно и натрапено внушение е удобно за десетилетия назад, когато историците ни не можеха да говорят свободно и е трябвало да се придържат в определени рамки, спуснати от по-високо ниво. Сравнявах какво се казва в турската история и съвременната им пропаганда, и как представят един от най-силните периоди на своите предци с окупирането и превземането на Балканите. Там обаче покрай твърде украсената и изкривена информация, типична за случаите, когато на власт е диктатор с мания за велик човек и " тъга по славното минало " , не се споменава какво е положението на България, а и на балканските държави в онова време и кой е бил най-големият помощник на нашествениците безбожници в онзи период, а именно - Черната чума! От население на България в онова време от около 2 милиона души, чумата намалява населението на около 500 хиляди. Този факт значително намалява жизнените сили населението ни да даде сериозен отпор на очевидно новите и успешни кандидат-заселници. Въпреки всичко, отпор е даден и има с какво да се гордеем и далеч не е това, което ни е разказвано в полза на чужди идеологии, нито има много общо със съвременните неоосмански пропаганди. Все пак почти всяка държава в историята си е имала подобни тежки моменти и няма какво толкова да се жалваме. Трябва да сме обективни и приемем случилото се, за да продължим напред - не да се тъпче на едно място. Историята трябва да се поднася пълноценно и да бъде анализирана, за да не се злоупотреява с нея и да се правят внушения в помощ на силния на деня. Такива грозотии сме гледали и не трябва да се връщаме към тези времена, когато истината е скривана и изкривявана както се случва днес и обществото ни е разединено, меко казано на откровено тъпи и умни, на откровено изпълнени с омраза и реваншизъм и на хора с достойнство. Всеки сам избира в коя група да бъде.
npocToBaT
npocToBaT Aylar önce
@Недялко Недялков, филми, музика, и още много неща. Не знам защо посещаваш канала, след като очевидно изучаваш някаква друга история. Колкото до дадените от мен данни, знам ги от професионален историк, занимаващ се задълбочено с материята и данните му почиват на достоверност, а не на сюрреализъм!
Недялко Недялков, филми, музика, и още много неща.
Относно количеството хора живели в пределите на късно средновековната (а и въобще) България никой, ама никой не може да знае колко хора са живели в селищата и крепостите по простата причина, че не са достигнали до нас каквито и да е статистически или данъчни документи! Всичко е на база предположения. Това означава, че и ти може да си прав със споменатата бройка хора както и аз ако ти кажа, че са живели 20.000.000души. Всичко е илюзия. Историци и археолози се обединяват около някакви цифри на база разкопани къщи в крепости и селища, но забравят че има хиляди неразкопани. Освен чумата за която спомена, не трябва да се забравя, че през този период обществото ни (както и сега) е разделено на две: Православни и Богомили във всичките им варианти. Така, че във много писания от онова време се казва, че щом турците наближили богомилска крепост, тя(разбирай хората в нея) доброволно отваряла порти та дори някой приемали и исляма без да ги насилват. И последно относно така наречената "ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ". Няма такова животно! Няма такава държава. Имало е Селджутски султанат( във който се е намирало автономно (полунезависимо)владение - бейлик на някой си Осман който за да оцелее миел често краката на своя Султан в Коня. Когато наследниците му завземат Константинопол обединяват Селджутския султанат като самите те стават султани. След завземане на Мека и Медина от Турците, Те започват да наричат държавата си Ислямска държава. Защото в тях са светите земи за исляма. За това и до ден днешен повечето от тях поне до Кемалийската революция не са се мислели за Османци, а за мюсюлмани като етнос. Във възрожденската литература никой не ги нарича Османци, а се споменават като Турци, измаилтяни и други подобни. Който не вярва да прочете малко турска или възрожденска литература, но не преписи, а оригинали ( преводи).
Пенчо Димитров
Благодаря за интеснатят клип. В това видео пропуснахте да разкажете за битката на народите край Варна.
batilcho batilcho
batilcho batilcho Aylar önce
Много интересно. Благодаря за хубавия разказ. Това което прави впечатление е че българските управници винаги са били мекерета. И преди и сега. И ако преди сме изчезнали като държава но сме се запазили като народ, сега нещата вървят към пълно изчезване.
Asoto00♠
Asoto00♠ Aylar önce
Може ли да направите видео за България след 1989 до наши дни?
Kalin Krastev
Kalin Krastev Aylar önce
Благодаря, за хубавите видеа. Имам малка градивна критика, с която ще разбера, ако не сте съгласни, тъй като ми е ясно, че няма единно мнение по въпроса. Смятам, че е по-достоверно, да се използва формата Йоанъ, която многократно е била записвана от летописците, като название на български владетели и техни синове, вместо Иван, което според някои хора има по-източен произход.
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
То е Йоан но това не са им рождествените имена а църковните в стъпване в длъжност истинското не е Иван това е от гобернията
Georgiev Tihomir
Georgiev Tihomir 25 gün önce
Здравейте, проучете историята на крепостта Мисионис край Търговище, ще се окаже интересна. Поздрави!
Valentin Dimitrov
Valentin Dimitrov 16 gün önce
Много поучително предаване браво
A Sperm Whale Spontaneously Called Into Existence
Обещах си да не плача...
Manyul Garprsch
Manyul Garprsch Aylar önce
А ревете защото....?
Georgi&Elena
Georgi&Elena Aylar önce
Супер епизод✅
HitProBest
HitProBest Aylar önce
Според мен ще е още по-яко, ако клиповете са с български субтитри :)
Мариян Михалев
@Българска история Въпрос.Имам интерес към историята си,най-вече от към създаването на Кубратова-България.Ако искам да разбера истината за нашата история,какво да направя? Т.е. къде да се насоча,исторически ръкописи и източници,артефакти?.Кой е най-добрият метод за да разбереш какво наистина се е случило в нашата история?Кое е факт и кое мит така да то кажа.Благодаря да разбирането.
Българска история
Здравейте! И ние сме на Вашето мнение, затова и всички епизоди в канала ни са снабдени както със субтитри на български за сънародниците ни с увреден слух, така и с английски за любителите на родното ни минало извън България. :)
iwams1
iwams1 Aylar önce
Благодаря за интересното видео!
keykeyt
keykeyt Aylar önce
Много обичам този канал ❤️
Bulgarian Nationalist 🇧🇬
Добро Видео да живее България 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
Бrannik
Бrannik Aylar önce
ей брат как си
Rafi Toskov
Rafi Toskov Aylar önce
Както винаги вашите видеа са страхотни и полезни. Благодаря ви! Вие сте любимия ми канал.
Атанас Атанасов
Това което правите прекрасно, но имам един въпрос. Как са ги измервали в средновековието тези граници, за да ги видим днес изобразени върху карта? И имам един страхотен във България на три морета всички сме виждали тази Как кога как е измерено Как са измервали граници в средновековието
Starclonser
Starclonser Aylar önce
При оформяне на средновековни граници се е гледало да се използват реки, планини и други природни бариери, например Римската империя е използвала за Европейските си граници Дунава и реката Рейн. Когато не могат да се използват природни бариери са се използвали погранични крепости и прилежащото им землище.
Boyano
Boyano Aylar önce
Как рисувате/правите политическата карта на Европа по онова време?
Българска история
Всички анимационни епизоди на канал „Българска история“ се създават с подкрепата на нашата Patreon общност. Ако харесвате работата ни и искате да станете част от благодетелското семейство на канала, разгледайте нашите абонаментни планове тук: www.patreon.com/bulgarianhistory
Николай Борисов
Можете ли да качите видео за първият български филм,мисля че името му е "Българан е галант".Или поне направете епизод за Васил Гендов.
babiyar(nazarismaily)
Понеже сърбите са владели за кратко Македония я наричат стара Сърбия,тогава ние да кажем ли,че понеже цар Симеон е владял цяла Сърбия,а Белград е бил наш векове наред,то Сърбия е стара България😀😀😀😱👏🤔🥶🤩
Georgeffbg
Georgeffbg Aylar önce
Чудесни както винаги !! Едни от малкото хубави български канали в TRvid..
Serban Alexandru
Serban Alexandru Aylar önce
I love Bulgaria, you stayed under the Turks, 500 years and remained Orthodox, you won the spiritual battle, they did not conquer you, a Big bow to you!!!
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV 15 gün önce
​@Адела Харалампиева някой е гледал твърде много време разделно ЛоЛ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 ако това което казвате е истина тогава нямаше да има един българин
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV 15 gün önce
​@iwams1 no it's GYPSY HOMOSEXUAL BALKAN PROPAGANDA LoL
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Иване първо от Родопите ли си значи това което учите по история не е османска империя а след това около 1750 година в османската империя няма такива работи и в чужбина го учат както е не се прави на маке с нова история
Vano_BG
Vano_BG Aylar önce
може ли да направите видео за Стара Велика България
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Благодаря ви за участието анализа е частично окончателен за сега ще ви наричам роби както пожелахте с почит ваш Цезар.
Владо
Владо Aylar önce
Кога пада Добруджанското Деспотство? Може ли да направите видео за него?
Васил Василев
Със кой симулатор правите кадрите на войниците?
Васил Василев
@Българска история Благодаря за отговора
Българска история
Използвахме мод на Total War: Attila with Medieval Kingdom 1212 :)
Стефан Кьосев
Много бих искал да чуя за последните дни на Левски!!!
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Кад е е тялото ??? И тогава тръгвай за отговори
Емчо бг
Емчо бг Aylar önce
Много добро видео
Chris Hristov
Chris Hristov Aylar önce
09,29...и просто спирам да гледам.... Историята трябва да бъде обективна :)
Chris Hristov
Chris Hristov Aylar önce
@Nickers Управниците, именно от там излизат и грешките по онова време,в частност политиката им спрямо собствения си народ,стремежа към еднолична власт, жаждата за още повече власт,и политиката им спрямо заобикалящият ги свят..и още ред причини...
Nickers
Nickers Aylar önce
Къде грешат според теб?
Chris Hristov
Chris Hristov Aylar önce
А защо въобще България,като страна е попаднала под такива плячкосвания?!
Onix GS
Onix GS Aylar önce
Турските плячкосвания ли не са обективни? Не само Йоан е писал за тях
Lancista
Lancista Aylar önce
*_Кое не е обективното?_*
Lex
Lex Aylar önce
Само да отбележа,че Мурад I управлява от 1362-1389г. не от 1359г. !Видеото е страхотно иначе.
glbhjsh
glbhjsh Aylar önce
Колкото и да си обичам родината, ако мъдрият ни народ не беше посегнат на богомилите щяхме да живеем по съвсем различен начин :'(. Сега остава и втори път да се издъним по отношение на божията воля и работата ни е спукана.
Meganoob BG
Meganoob BG Aylar önce
Тангра му е много симпатичен тоя коментар. хаха
Един Хейтър
Гърци и турци вечна дружба
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Хеитър мислел ли че съществуват такива реално ?
Decoybg
Decoybg Aylar önce
Здравейте, поздравления за видеата, които правите. Не бих искал да звуча грубо или нетактично, но защо не помислите някой с малко по-добра дикция да озвучава клиповете ви? (наистина нищо лично към човека).
Post Box
Post Box Aylar önce
Не съм съгласен, озвучаването е перфектно!
Kris Dimitrov
Kris Dimitrov Aylar önce
❤️❤️❤️❤️🇧🇬🇧🇬🇧🇬
Иво Иванов
Гордостта...Гордостта... Ние сами сме си виновни ти тук ...
Ico Hristov
Ico Hristov Aylar önce
????
Herta
Herta 22 gün önce
👑🇩🇪❤️🇧🇬👑
ayilin b.
ayilin b. 28 gün önce
👍
Yoan Awramow
Yoan Awramow Aylar önce
Може би най-грубата грешка на Балканските кралства/царства - България, Сърбия и другите малки държави е, че не помагат на императора на Византия да отблъсне заплахата, а се сражават по между си до тежкия край
D. D.R.
D. D.R. 22 gün önce
@Meganoob BG само да те поправя държави тогава няма и модела на управление е такъв по това време и се казва империя Асеневци единствените официално коронясвани няма други преди и след това до ден днешен .Също малка подробност първо и трето царство не е имало .И когато успеете да създадете империя тогава може да ни съдите за което дълбоко се съмнявам 😉
D. D.R.
D. D.R. 22 gün önce
@Иван Гергов надрусан ли си или е друго
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Край няма то продължава и сега 😉
Иван Гергов
@Meganoob BG По онова време царство България съществува само като понятие, това е време на тотален упадък а голяма част от феодалите, разни деспоти и князе са се имали за владетели и малко от тях са зачитали властта на Шишман особено при наличието на две царства.
Victor
Victor Aylar önce
Имам чувството, че наратива е съпроводен от една туба мавруд! ^^
Божидар Костадинов
Към края на видеото Гласът сякаш се разболя! Последните 3-4 минути?
Kida Kudi
Kida Kudi Aylar önce
За жалост България и Византия не са могли да намерят общ език тогава.Вярно е че Кантакузин е допуснал грешка но трябваше да обмислим по-добре тази заявка за съюз и да ги върнем османците там където им беше мястото.Искаше ми се в тази ситуация да имамме още един Хан Тервел.
Ца Нко
Ца Нко 15 gün önce
@ISLAM MEHMEOV Ако е така, то Ататюрк е изградил нация от нищото. Турци в Анадола са се наричали единтсвено юруците, живеещи в планините и запазили номадския си начин на живот до началото на 20ти век. Изглежда те са били най-патриотичният елемент в разпадащата се Османска империя и за това именно на тях е кръстил новата нация.
Прокурора Мохамед бумка 6г. Айша
@D. D.R. Много алабизми говориш и безсмислици
D. D.R.
D. D.R. 29 gün önce
@Прокурора Мохамед бумка 6г. Айша нямам желание да убеждавам никой но подмяната на историята изтрива самоличността ми ас искам да е такава каквато е без значение дали ми харесва или не на мен или някому .обикновено изкривяването е временно и политическо религиозно
Andrea Perolo
Andrea Perolo Aylar önce
Картите често не отговарят на разказа и историческия момент.
Momchil M
Momchil M Aylar önce
Tujno, mnogo tujna chast ot istoriqta, chak mi e jal da go gledam
Ivaylo Kirov
Ivaylo Kirov Aylar önce
Всичко е добре направено… но кажи ми истината дали си на градос😊 по време на разказа 😂😅
neHCuoHEpa8888
neHCuoHEpa8888 Aylar önce
По скоро е болен със запушен нос :)
Alex Donchev
Alex Donchev Aylar önce
Може ли да направите видео за българия в ирак
Димитър Момнев
Защо Александър Стоянов вече не е в екипа ви като консултант?
Martin G
Martin G Aylar önce
След като изгледахте това страхотно видео, до какъв извод стигнахте?...,или дори ви е страх да си помислите
Martin G
Martin G Aylar önce
@D. D.R., "дайте вино, пиян дано аз забравя.."...,D.D.R обаче съм прав да знаеш, иначе коронка ми е любима, ама преди лягане 50 гр. греяна плодова е най-добре,28 лв. бутилка обаче си заслужава/ Бутилка/ ,не шише /
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Марти пий една корона и си лягай
Manyul Garprsch
Manyul Garprsch Aylar önce
Вашият извод какъв е?
Necat Hasan
Necat Hasan Aylar önce
Когато Османската империя завзема България,от нея е останала само едно Видинско царство!!!България е почти изчезнала!!!
Прокурора Мохамед бумка 6г. Айша
Баси съждението 😂😂😂😂
Antonio Lazarov
Antonio Lazarov Aylar önce
Имаш ли клип за освобождението на България от турско робство
Semir
Semir 25 gün önce
За какво робство говорим.Българина е работел и получавал възнаграждение за труда, плащал е данък,българина е бил Жител на Османската империя.Роб означава да работиш за парче хляб и месо и да те продадат като добитък,да нямаш къща ,земя .А българина е обработвал земята си и си плащал данък.
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Има в руското посолство е 😂 отивай чакате
Kiro Terseneto
Kiro Terseneto Aylar önce
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Коя от всичките ???
Aleks Mitkov
Aleks Mitkov 17 gün önce
Цялата ни история е пълна с предатели уви
Galya Smail
Galya Smail 23 gün önce
Bulgarian
Теодор Стефанов
Когато споменавате исторически личности правете правоъгълници както при първите епизоди на Средновековна слава
Nickola Rusev
Nickola Rusev Aylar önce
Всичко е направено перфектно, но говорителят в клипа или му е запушен носа или така си говори. Със слушалки се чува ужасно!!!!!!!!
Ivo Yonchev
Ivo Yonchev Aylar önce
На 10- та минута от клипа съм и моля да проверите и да сме (сте) коректни "До 1922 г. територията на днешната държава Турция е в центъра на Османската империя." Много се бърка между турци и османци. В нашата история също много е объркано :) . До 1922 г, са османци, иначе обиждане всички народи в тази империя. Благодаря :)
Veselin.x2
Veselin.x2 Aylar önce
@Sedat Osman Не бих съдил, ако турците се бяха променили, но уви. Вмешателството в българската политика. Опитите за възстановяване сферите на влияние от османската империя... 2. Кой избива кюрди на територията си, в Сирия, в Ирак ? Може да се напъваш с каквито си искаш чуждици, да се изкарваш образован с по 3 висши, истината е една и няма да бъде променена въпреки желанията ви. Не се вълнувам дали скандинавците са се помирили с миналото си или не. съдейки по желанието им да въведат "cancel" културата - едва ли. Всички на запад имат алергия към всичко "бяло".
Love4pizza
Love4pizza Aylar önce
да така трябваше да ни учат история в училище! а на да ни убиват от скука каква загуба на време от 3 до 8 клас , с учители без никаква страст които никога не трябваше да бъдат учители... 🚨
Kiril Galabov
Kiril Galabov Aylar önce
Учебниците ни по история са кръгла нула пред вашите публикации.
Stiliyan Ranchev
Stiliyan Ranchev Aylar önce
Прекалено много престъпления и издевателства на християни срещу християни. Този клип и изобщо тази част от историята е един урок, заслужаващ място в Библията.
BG CHANNEL FOR ANIME
Важното е, че макар и под робство-500г ние НЕ СМЕ СЕ ПРЕДАЛИ под силата на Ятагана! За 500г имаме 80 въстания и осемдесетото НАЙ НАКРАЯ се оказва ОСВОБОДИТЕЛНО 🇧🇬🇧🇬❤️❤️ Заслужили сме си свободата-Не сме стояли крак връз крак 500г Показали сме, че не сме роби, а сме НАРОД!!
BG CHANNEL FOR ANIME
BG CHANNEL FOR ANIME 28 gün önce
@dzhoshkun mahmudov Научи се първо да пишеш-Чак тогава си давай гласност
BG CHANNEL FOR ANIME
BG CHANNEL FOR ANIME 28 gün önce
@dzhoshkun mahmudov Скрии се бе😂😂 В Южна Америка като не са си пазили езика и са били примитивни-Много ясно, че ще ги ИСПАНИЗИРАТ за 400г А ние за 500г сме си учили децата на Български език, история и що е то РОД И РОДИНА!!!! И как се защитаваТ
TANER TALYAT KASIM
TANER TALYAT KASIM 8 gün önce
Мошеник, злобар
tom hanx
tom hanx Aylar önce
tytul dodaj w jezykach ;p faszolki z popisld nas zalatwia; para/wybory w stv i liqid demokracy wg łee wszycy mamy jeździć porszakami i lamborginiami do 2035 #Warcaby dają nagrody za mś, a czy umiejętności masz? Jezyk interslavic ty znaješ? slovjansky znacie?
Timeless
Timeless Aylar önce
Значи, пак Византийците са виновни реално.
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV 15 gün önce
​@Meganoob BG и после ТУРЦИТЕ ☪ штяха да се обединят всички Беилици и пак штяха да ви ПОРОБЯТ
Ico Hristov
Ico Hristov Aylar önce
Да,такива са историческите факти!
Vladimir Naydenov
Vladimir Naydenov Aylar önce
Vizantijskite imperatori sa kolosalni tapungeri
Chris Hristov
Chris Hristov Aylar önce
10,59...Имате предвид "Османци".. предлагам?! :)
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV 15 gün önce
ОСМАНЦИТЕ СА ТУРЦИ 😉
ALBANIA
ALBANIA Aylar önce
PELLAZIAN ILYRIAN ALBANIAN DARDANIAN AUTOCHTONUS
Ivelin
Ivelin 20 gün önce
Ама ний дори не сме оказали Съпротива!! Васали,,,Васали......и до днес!!! Шишман....ми кво да чакаш от Чифута!!!
Stevce Grozdanov
Stevce Grozdanov 22 gün önce
😂🤣😂🤣 .... abe zosto ne pocnete so pocetokot ... od kaj dosle bugarite?! 🤣😂🤣
Filip Terror
Filip Terror Aylar önce
male osmancite sa bili ne pobedimi
D. D.R.
D. D.R. 15 gün önce
@ISLAM MEHMEOV Мехмедов ,турци българи и гърци това е едно и също нещо , не се излагай джамията ти идва в повече
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV 15 gün önce
​@D. D.R. ТУРЦИТЕ СА НЕПОБЕДИМ КАК ХАРЕСАЛИТИ РОБЕ 😉
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
На кирилица талибан
Росен Илиев
Росен Илиев 29 gün önce
А сега кои ни завланя,! Продажници,.
Vanken7htaineR TRUESOUNDRECORD’s   /   TSS
Само ще кажа , че има връзка с религията за жокер
The cat Sari
The cat Sari Aylar önce
По това време е имало 700 000 българи, от които след чумата останали 500 000. Това е причината да паднем под робство.
bojkata angelov
bojkata angelov Aylar önce
683лайк ❤️
sssniperr
sssniperr Aylar önce
Възраждане
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Успех ,просто не стават грозно но факт за съжаление
Denis Stoychev
Denis Stoychev Aylar önce
Няма изконни земи! Днеска са твои, утре не! Заради тая изконност, изгубихме ВБВ, ПСВ и ВСВ.
Denis Stoychev
Denis Stoychev Aylar önce
@npocToBaTЧета и следя Др. Стоянов! По-горе нямах предвид да сме Русия, ужас никога! Мерси за коментара. Поздрави.
npocToBaT
npocToBaT Aylar önce
@Denis Stoychev Говорех в случая за войните след Освобождението, че тогава материалът е бил далеч по-качествен от сега. Конкретно за падането под османска власт, можеш да потърсиш интервюта с доктор Николай Овчаров по темата. България не е била в много цветущо стопанско и военно отношение в годините на османските набези, а и явно не са си давали сметка, че нещата опират на живот и смърт с трайни и фатални последици. Нямало е как да знаят какви са плановете на нашествениците и че ще решат да се установят трайно по тези земи. Предците ни са преживели успешно и монголското нашествие и вероятно са смятали, че и с тези е така. Лесно е да се съди за миналото. Когато живееш в настоящето е по-трудно да се предвиди бъдещето. Гледай сега с тези бурни събития на изток от нас какво се случва. След 50 и повече години следващите поколения също като нас в момента могат да дискутират едно или друго решение за войната е било правилно и примерно какво е трябвало да се направи, за да се предотврати използване на ядрено оръжие. Също ако си падаш да научаваш по-неизвестни факти за историята, препоръчвам ти да потърсиш подкасти с доктор Александър Стоянов. Поне при него историята не е минала през призмата на пропагандата, макар че казва и как се е учела преди.
Denis Stoychev
Denis Stoychev Aylar önce
@Ico HristovМерси за поправката. Аз да ти кажа, че след точки и запетаи има разстояние, явно си отсъствал от този час. Елементарно е... Така, айде ограмоти се и ти и кажи нещо по темата или се скрий!
Светла
Светла Aylar önce
Информацията е добра , но диктора е меко казано непоносим .
ko6uta133
ko6uta133 Aylar önce
Турците не са били толкова силни , ние сме били слаби и разделени. А защо не казвате нищо за Влахия , тя също е българско царство ? Някои румънци днес осъзнават българските си корени
yuksi22
yuksi22 23 saatler önce
​@ali kiraciс турци или без турци, турско робство е нямало.
D. D.R.
D. D.R. Gün önce
@ali kiraci Али спокойно от сто години има турци тук се говори за много по стар период от историята думата турци се използва като нарицателно няма общо със сегашните турци .Тогава това са балкански царски семейства който са част от новата стара империя
ali kiraci
ali kiraci 2 gün önce
Защо дасе заяаждам, казвате нямало е турци. Значи няма турци, няма турско робство.
Rumen Dochev
Rumen Dochev Aylar önce
500 години ни помагат и сега ние сме наред
Sasho Angelov
Sasho Angelov Aylar önce
Как османското завоевание Защо романът Под игото не е кръстен под завоеванието до ден днешен се чудя Защо Виктор Юго е нарекъл романа си мизерниците буквално преведено а после някои са го превели като Клетниците И при нас България османско завоевание османско владичество османско съжителство но си е било чисто робство Под игото
Semir
Semir 24 gün önce
@D. D.R. лягай да почиваш,пишеш несвързани неща.Аз или дедите ми никога не били притежание на някой и винаги са били свободни.
D. D.R.
D. D.R. 24 gün önce
@Semir Адем сега си свободен и какво ще правиш ? Знам но няма да ти кажа
D. D.R.
D. D.R. 24 gün önce
@Onix GS това прадядото ли ти го каза и а ко е така то да фащам пътя
Revenger BG
Revenger BG Aylar önce
Колко са ни клали и сменяли вярата ни …. Амин
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV 15 gün önce
​@Revenger BG но не за дълго ГЯВУР 🇹🇷☪️💪☝️😉
Николай Марковски
Амин 🙏
RMZ
RMZ Aylar önce
Докато други европейски страни изгаряха хора от други религии на клада, Османската империя не се намесваше в религията и културата на никого и по-голямата част от Балканите днес говореше турски.
Nikolay Duschev
Nikolay Duschev Aylar önce
Продажни сме били винаги продажни сме и сега
Chris Hristov
Chris Hristov Aylar önce
Българите не са виновни че България е паднала...виновни са тези които са я управлявали през онова време... Учете история...:)
Николай Марковски
Вярно е! Истина е! Прав си! Това е точно така! Много правилно! 🇧🇬🫶✨
Chris Hristov
Chris Hristov Aylar önce
14,45 мин....пълни глупости..
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Завладявана е силна дума към онзи момент това беше сегашния европейски съюз имаше малко търкания но все пак влизахме в този формат до 1700 та година, до 1800 та година няма император и започна гражданска война в империята познато на населението като турско време но в същност бейлиците (царства) воюваха едни с други .няма го в учебниците Но това е общо взето реалността
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
За съжаление сте живи така разбирам някой коментари . Аз съм шишманче по произход и не сте доволни обществено от това което сме направили за да ви има може да се промени само поискай
Димитър Шишков
Точно казано.
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
@the slavic doomer and fighter като биологически представител на този род нека знам малко повече ние не се изпаряваме така им харесва на писарите на учебници но действителността е друга
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Тя фактическата реалност не избира как да изглежда не е филмова продукция .По тези земи фалшивата история се възприема по добре за съжаление и за това е това което е днес
Vanken7htaineR TRUESOUNDRECORD’s   /   TSS
Англия и др държави са виновни , но не ми се коментира въобще
Прокурора Мохамед бумка 6г. Айша
Да защото Турция е Римски създадено като англия и франция и тн . Това са римляни / помаци
Николай Марковски
Вярно е! Истина е!
М И
М И Aylar önce
А това всичкото от къде го знаете?Всяка държава има собствена съвсем различна история,никой не знае какво е било
Toma Slavov
Toma Slavov Aylar önce
Лъжи лъжи и само лъжи Това само бръщолевите българска история само в анимация
Александър 65
И вие ли почнахте да отричате робството, че казахте "власт"? Трябва да се направи закон в България, който да е против отричането на турското робството, и който да налага използването, само и единствено, на думата "робство"! Власт е това, под което са били хърватите в състава на Австрийската империя!
Nikola Nevenov
Nikola Nevenov 12 gün önce
@Feridun Erkan така е, плащаме и за ЕС. От едната империя в другата. Това обаче нищо не променя относно историческата истина. И съответно историята не се интересува кое е морално и кое не. Османците са се опитвали да управляват империя все пак.
Feridun Erkan
Feridun Erkan 12 gün önce
Nikolay nevenov sega Bılgariya plaşta danık za NATO
Тони Тонев
Чифутката Сара ни подлага на останците чифути.
D. D.R.
D. D.R. 28 gün önce
@Тони Тонев предлагам да си починем малко лека
Тони Тонев
Тони Тонев 28 gün önce
@D. D.R. а кои други. Незнам. Какво предлагате
D. D.R.
D. D.R. 28 gün önce
@Тони Тонев успех Тони възраждайте се колкото искате само не ни месете наздраве
Тони Тонев
Тони Тонев 28 gün önce
@D. D.R. как да се доказвам. Истината вярната цялата трябва да се казва и да се знае от всеки. САМО ИСТИНАТА ЩЕ СПАСИ И ВЪЗРОДИ БЪЛГАРИТЕ.
Тони Тонев
Тони Тонев 29 gün önce
@D. D.R. не няма да се изплаша. Но не знам за какво говориш
thetrue
thetrue Aylar önce
Този човек, който говори сякаш е на 5 ракии... 😂
Chris Hristov
Chris Hristov Aylar önce
Първо...аз съм със турски корени но и също така съм обективен в историята..за разлика от автора...
D. D.R.
D. D.R. Aylar önce
Такива корени няма провокаторите 😂😂😂
Николай Марковски
Че какво му е необективното на автора?! А пък за корените ти не ме интересува! Ти си Българин! Но защо не си съгласен с автора?!
Прокурора Мохамед бумка 6г. Айша
Турските корени в Турция са 100%: смес ,така че . Второ ,кво ?
Прокурора Мохамед бумка 6г. Айша
А второ ,кво? 😂😂😂
Petar Zaharinov
Petar Zaharinov Aylar önce
"Умници".....каква е тази "византия"??? Типично по болшевишки.
veslar
veslar Aylar önce
@npocToBaT Към задалия въпроса, естествено.
npocToBaT
npocToBaT Aylar önce
@veslar Уточнението към задалият въпроса ли трябва да е или към другите след него, които не одобряват подобно отношение с привкус на заяждане и загатване на тема, която няма общо с този термин и по начало с видеото?
veslar
veslar Aylar önce
@Petar Zaharinov "Тази Византия"...Направете справка с написаното от лангобардския хронист Лиудпранд в раздела De Simeonis regis Bulgarorum vita. Там се споменава Византия именно като такава в латинския текст. За в бъдеще, моля подготвяйте се по-добре в научно отношение, преди да отправяте критики!
Красимира Кръстева
И ти не си в час.
Gatsby
Gatsby Aylar önce
По добре подТурско
Semir
Semir 18 gün önce
@Божидар Делчев България щом съществува до сега е достойна да се гордееш с дедите си.В историята държава, която е пасивна и не воюва е равносилна на гибел.В историята на България почти няма владедел който да не е водил война по време на управлението си.Такива са били времената.
Semir
Semir 18 gün önce
@Божидар Делчев Темата беше съвсем различна ,но къде я обърнахте.Бъдете националисти не само да мразите.Много пъти съм чувал.Аз да съм добре пък ,ако ще турско да се върне.Точно това искам да ви обясня.
Semir
Semir 25 gün önce
@npocToBaT ако говорим за стари народи.Гьок Тюрките са едни от най старите народи.Владеели цяла централна Азия стигали до Китай.Османската империя е вече от разпокъсаността Гьоктюркска империя.Прабългарите са живеели в пределите на Гьоктюркска та империя.Вярвали са в Тангра .Едните си запазват езика а другите се асимилират от славянския език.юрта,бъбрек,мандра са прабългарски думи.Тез думи все още се използват в турския език и другите тюрко говорящи.
Sonraki