Karanlık

Защо България загуби Междусъюзническата война? 

Българска история
görünümler 321 B
99% 6 900

Ако искаш да гледаш още подобни видеа, подкрепи ни в Patreon 👉 / bulgarianhistory
Въпреки проявения кураж от страна на българския войник, изходът от Междусъюзническата война е предрешен. Срещу половин милион мобилизирани българи, нашите неприятели изправят над 1 250 000 войници. Съотношението на силите е смазващо. Същевременно, българските политици се оказват напълно неподготвени за висотата на момента. Липсата на гъвкавост и готовност за вземане на трудни и непопулярни решения, така характерни за външната ни политика, провалят всякакъв вариант за мирно разрешаване на конфликта. България остава сама срещу всички и губи. Първата национална катастрофа става факт, а основният виновник за нея, въпреки всички опити за измиване на ръцете, си остават самите българи и ръководителите, които те сами са избрали начело.
⚜ Съдържание ⚜
00:00 - Увод
00:37 - Териториални претенции на балканските държави
02:36 - Ролята на Великите сили
04:02 - Сформиране на Балканския съюз
06:38 - Начало на Балканска война (1912)
09:24 - Гръцко-сръбски преговори срещу България
10:14 - Финален етап на Балканската война (1913)
10:46 - Намесата на Австро-Унгария
12:04 - Лондонски мирен договор; Навечерието на Междусъюзническата война
13:45 - План "Савов-Нерезов"
16:05 - Тиквешко въстание и начало на Междусъюзническата война (1913)
22:46 - Заключение
Продуцент 💡 Сдружение Българска история
Режисьор и аниматор 📽️ Мартин Стаматов
Глас зад кадър 🎙️ Росен Ненов
Сценарист 📜 ас. д-р Александър Стоянов, ИИИ на БАН
Благодарим на дарителите от ниво „Болярин“, както и на ❤️
Александър Атанасов
Иван Д. Иванов
Стоян Иванов
Владимир Калинов
Румен Кънчев
Крис Петров
Венислав Вениславов
Лука Божич
Георги Иванов
Иван Севастоянов
Пламен Момчев
Георги Василев
SounD
Николай Славков
Мирела Мишева
Женя Стефанова
Николаос Цитиридис
Виктор Лещаров
Иво Янков
Искрен Гарвански
Симеон Георгиев
Младен Станев
Антон Дойков
Димитър Ганичев
Николай Попов
Николай Николов
Иван ИВанов
Богомил Николов
Калин Стайков
Илиян Недялков
Стефан Стефанов
Маргарит Арнаудов
Атанас
Десислава Димитрова
Виктор Цонков
Иван Марков
Павел Савов
Веселин Атанасов
Асен Димитров
Янко
HoiusH
Стефан Глутников
Мариян Цолов
Таня Тодорова
Стефан Хаджидочев
Никола Илиев
Стефан Димитров
Магдалена Дочева
Ценослав Ценов
Албена Пекова
В епизода са използвани материали от royalbulgariaincolour.com/
Oчакваме те и на ⬇️
✔ Сайт "Българска история": bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": bulgarianhistory.shop/
✔ Facebook: / bulgarian.history1
✔ Instagram: bulgarianhi...
#Балканска #Междусъюзническа #Война #1912 #1913 #Национална #катастрофа #Фердинанд #Денят #Престъпното #Безумие #Българскаистория #България #Обединение

katma

 

28 Kas 2023

Paylaş:

Paylaş:

Herunterladen:

Yük bağlantısı.....

Ekle:

Çalma listem
Daha sonra izle
YORUMLAR : 572   
@viktorkolev1542
@viktorkolev1542 Yıl önce
Изключително видео! Всеки път ме обхваща неописуема тъга, като гледам и чета за Межусъюзническата война. Историята трябва да се знае и помни, за да може да не се повтарят грешките.
@newhappiness2417
ЕТО ГО ОТГОВОРА-trvid.com/video/video-If61baWF4GE.html Бог да пази България”
@miroslavstefanov4197
@@newhappiness2417 Не го доизгледах, но не е историческа причината за конфликта.
@iereiVoydenBozhkov95
Славните периоди от историята ни силно вдъхновяват, а трудните ясно поучават!
@petarbecic2405
@petarbecic2405 8 aylar önce
Ако желимо да знамо истину о било ком догађају, морамо да чујемо обе стране. Зато ја са великим интересовањем гледам Бугарске верзије о свим важним историјским догађајима на овим просторима. Одушевљен сам квалитетом овог видеа, његовом објективношћу и свеобухватном анализом догађаја. Као већина Бугара и Срба, и ја сам исфрустриран због свих неспоразма које смо имали почетком 20. века и који су углавном били иницирани мешањем великих сила. Срећан сам што у последњих неколико деценија Србија и Бугарска живе и сарађују као два братска народа и као најбоље комшије. Данас су односи бољи него икада и верујем да ће у будућности бити још бољи. Живела Србија! Живела Бугарска!
@petkovmarin
@petkovmarin Yıl önce
Браво! Най-после обективна гледна точка. Хубаво е да се преподава по история точно така, както е тук. Защото откакто се помня слушам единствено и само, че все някой друг ни е виновен.
@zixby2
@zixby2 11 aylar önce
Знаеш колко ми се плаче да гледам това видео с надежда историята да се промени?
@pavelpatakov956
@pavelpatakov956 Yıl önce
Невероятен видеоклип. Подробно, нагледно, представено интересно. Браво!!
@dobromirchankov1101
@dobromirchankov1101 17 gün önce
Изключително видео и доста обективен разказ! Дано се изучава вече и в училищата истинската история, понеже преди 1989г. тя беше изкривена, а историческите грешки е важно да се знаят, за да не се повтарят. Респект за прецизната работа!!!
@valerimatzanov2922
Превъзходно видео. Има опит за ребилитация на налаганата през времето националистична история и в крайна сметка изводите са правилни. Някак си обаче прозира едно "оневиняване" на Сърбия и Гърция. Това е много много сложна политическа обстановка, която младата и много наивна българска политика няма как да предвиди и ще бъде много полезно ако се анализира по-подробно във всичките ѝ аспекти. Няма кой друг да го направи, наистина. Две много важни точки заслужават особено внимание, зщото не се говори за тях, а те са бсолютно ключови. 1. Румънскт позиция за компенсации. По-рано Румънският крал изпитва срам и истинско неудобство от това, че Русия му предава северна добруджа, като компенсация. В следващия момент обаче зпочват сериозни претенции за още територии на юг. Какво се случва там, защо България се съгласява на този Руски подарък, който в последствие става повод за румънската намеса (подстрекавана разбира се от Русия). 2. Това е може би по-важният въпрос. Ветото на Австро-Унгария не е неочквано. Сърбите са пределно наясно, че няма да се допусне да излязат на море. Те не просто са наясно, но и сключват военен съюз с България за общи военни действия срещу Австро-Унгария, ако тя се опита с военна сила да попречи на сръбския национален идеал. Излизането на Сърбия на адриатика е бсолютно условия за балканския съюз, което е поставено толкова ясно на масата преди конфликта, че България се ангажира на война с Велика сила. Какво се случва с тази история и къде се губи тази връзка Сърбия-България? Защото очевидно от опитите на гърците за споразумение, с тях такива сериозни проблеми няма, като изключим личните амбиции на царя за Солун. Кой се отмята от този договор? Българският цар, роднина на Австрийския импертор или сърбите от страх и тънки сметки, че срещу БЪлгария имат по-голям шанс?
@pennpenev8026
@pennpenev8026 Yıl önce
110 years since, the expected history drawn wisdom's is still unachievable for Bulgarians. Not sign of clearly defined, well understood, decisively defended national interests. The present geopolitical moment facing Bulgaria requires to review this history, steering toward neutrality being starting move toward national resurgence. It's about time...
@rifontrifonov8204
Уникални сте, поздравления за целия екип! Клип, достоен да бъде вкаран в учебната програма! Това се казва съдържание. Историята винаги ми е била интересна, фен съм и на вашия канал - радвам се че има такова съдържание, следя ви от началото и не спирам да ви се радвам и да ви аплодирам! Достойни будители на 21век!
@gandigerila1506
@gandigerila1506 Yıl önce
odlican video...... da smo pocetkom proslog veka trosili energiju na saradnju i na jacanje nasih malih drzava danas bi mi bili mnogo respektabilna sila a ne bi bili marionete velikih sila........Bugari i Srbi (dodao bih danas i Makedonce) nemaju nijednog razloga da ne budu dobre komsije i da podrzavaju jedni druge......svaka druga politika je politika sa strane a ne politika nasih naroda.......veliki pozdrav......
@notorious264
@notorious264 Yıl önce
We had to but back then no one was thinking about that… if we really were behaving like brothers now we’d be a really great power
@dimov235
@dimov235 Yıl önce
Наистина интересен епизод, и лично аз за пореден път се удивлявам колко много грешки са допуснати заради бързане и нетърпение.
@flashgordon4339
@flashgordon4339 Yıl önce
ах, а какво ли би могло да бъде ако не сме били толкова арогантни в действията си, щяхме да имаме половин македония, северна гърция и турция...
@matuidicharo1584
@matuidicharo1584 5 aylar önce
Руснаците тогава не са ни помогнали, иначе сега ги величаем . Само за протокола, уча в Русия, но фактите не могат да бъдат променени.
@BulgarianHistory1
Всички анимационни епизоди на канал „Българска история“ се създават с подкрепата на нашата Patreon общност. Именно след допитване до нея се определи какъв ще бъде следващият епизод - „Разпад на НРБ. Как се стигна до 10 ноември 1989 г.?“. Ако харесвате работата ни и искате да станете част от благодетелското семейство на канала, разгледайте нашите абонаментни планове тук: www.patreon.com/bulgarianhistory
@hritz8448
@hritz8448 9 aylar önce
Не я харесвам
@nikolaipetrov7881
Браво, изключително интересни видеа правите. Дано всички настоящи ученици ви гледат.
@ognianjeliazkov1652
@ognianjeliazkov1652 9 aylar önce
Много компетентно и обективно. Браво на автора!
@Taldaris
@Taldaris Yıl önce
Много интересен епизод, браво! Жалко за ненаситния глад на Фердинанд, сега можехме да сме най-голямата балканска държава, и да сме на 2 морета.
@georgigeorgiev5563
Много правилно казано във видеото на края виновни са всички. Не е само Фердинанд а всички Българи но може да се каже и така: Нима ще оставим българите от Македония заради излаз на Бяло море и аз да бях живял по това време няма ше да искам това идеята на всеки българин е била една всички българи в пределите на България.
@meganoobbg3387
@meganoobbg3387 Yıl önce
Чак пък всички не са виновни - тогава е царство, а доколкото съм чувал не е имало избори за цар или за генерали.
@user-fp2fv4qy3q
@user-fp2fv4qy3q Yıl önce
Сега в момента сме на няколко морета и един океан ! Това е защото сме в ЕС ! И никога не сме били по-големи , това трябва да се знае !
@petremitrov
@petremitrov Yıl önce
И какво по точно е виновен цар Фердинанд че цар Николай Втори знае за арбитража си между България и Сърбия , но не го изпълнява не само за Спорната зона, но и за Безспорната Зона?
@user-zt4kh1qh7e
@user-zt4kh1qh7e Yıl önce
Много полезен епизод,изясняващ всички отношения между балканските страни
@Gospodin_Radev
@Gospodin_Radev Yıl önce
Продължавайте в се същият дух!Чакането е дълго, признавам си, но е оправдано с интересните теми и качеството на видеата!🤓🎥🎞️🎬П.п. Знаем че, да направите историята интересна за всички не е лека мисия , но вие се справяте просто прекрасно!🥳🧐🙂
@user-yv1xe8nu1p
@user-yv1xe8nu1p Yıl önce
Ключово е било споразумение е договор с Гърция за териториално разграничение. Гърция на три пъти, от 1910 до септември 1912, предлага договаряне и съюз на България . И трите пъти България високомерно дори не отговаря. Предложенията на Гърция са за български зони: Кавала, Серес, Драма, Беломорска и Одринска Тракия. За Гърция е важно да има сигурна северна граница в предстоящите войни за егейските острови, крайбрежието на Анатолия- Смирна и Константинопол. Там са главните гръцки интереси. България иска Солун, което за Гърция е неприемливо. Виждайки апетитите на България, Гърция се ориентира към съюз със Сърбия. Така, от алчност, глупост и високомерие, България губи всичко. Резултатите са известни. Софийското македонско лоби за втори път през ПСВ вкарва България в същата губеща схема.
@user-es9bf9nz1v
@user-es9bf9nz1v Yıl önce
абсолютно вярно.
@plamenm1641
@plamenm1641 Yıl önce
Най-после един адекватен коментар за гръцко-българските взаимоотношения в този период.
@venciarsov4678
@venciarsov4678 Yıl önce
Aaaaa zlatoto ot solunskite banki grcite davat na blgarskiot general za otstpvane ot solun?????kazi I za tova neshto...
@venciarsov4678
@venciarsov4678 Yıl önce
@@user-es9bf9nz1v malkichko lzat za neshtata ne kazvat kak sa predali otstpki na vragoveto za zlatoto koe sa zimali. Generalite...
@user-es9bf9nz1v
@user-es9bf9nz1v Yıl önce
@@venciarsov4678 Ако беше писал на български а не на шльокавица щях да те разбера , нищо лично.
@raynoraynov5651
@raynoraynov5651 Yıl önce
Поздравления за поредния впечатляващ епизод. При все, че беше трудно да се гледа видео по определено неприятен епизод от историята ни, който по-скоро искаме да забравим. Така се получава, когато искаш ВСИЧКО и ВЕДНАГА. Нашите предци, и по-точно Фердинанд и неговата клика не са имали дълновидността да си дадат сметка, че колкото и велик да е българския войник, сами срещу всички без солиден гръб, и преди и сега, си е рецепта за неуспех.
@ilijas3041
@ilijas3041 Yıl önce
Great perspective on very complex topics, often misinterpreted by partial national agendas. It was a catastrophe for all nations, even the "victorious" ones because the seed of hated had been planted. It takes time to grow and bare fruit. But once it did no victory seems worth it. Warm greetings from the neighborhood, keep up the great work!
@voskreglavincevska3651
Yes , if only we could have kept the Slavic Enlightening eforts of Cirilo & Methodius under Romans custudy ! How they liked to advance Slav culture and suported their pupils Naum , Kliment Sava ,Angelarij and Gorazd ! The Moravian Mision too ! Reject all these efforts and even today in EU parliament asking to change history that it was Bulgarian Enlightening and Bulgarian Alphabet in favour of Bulgaria di San Stefano aims is very rude and evil ! Not European but act of Tatarian Hordes in the past when Macedonia was on a bid !
@user-hu3fr9nu9u
@user-hu3fr9nu9u Yıl önce
Най - ценното нещо според мене е онагледяването на военните действия с карти и анимация. Такова хубаво нещо досега не бях гледал. Браво.
@Anakin985qwerty
@Anakin985qwerty 10 aylar önce
Одличан видео! Веома објективно. Велики поздрав из Србије. Да немамо више никад оваквих сукоба!
@Djenkov
@Djenkov 6 aylar önce
Съгласен!
@venelinarnaudov7416
Неочаквано обективно видео по тази гореща тема! Поздравления! Българските политици нямат още държавнически опит - в политиката и дипломацията решаваща е силата, а не справедливостта. Силите трябва да се ползват разумно и планирано, а не да се хвърля всичко ва банк. Русия и Австро-Унгария са великите сили с интереси на Балканите. Сърбия е на пътя на АУ интереси към Солун и Македония и е потенциален водач на южнославянските народи в пределите на АУ. Тоест Сърбия е спирачка и заплаха за АУ. Русия иска контрол над Проливите и дори Цариград. България си има свои интереси и не играе по свирката на Русия. Последната е заинтересована от Балканския съюз, но при един конфликт между Сърбия и България кого би подкрепила Русия и кого би наказала - Сърбия или България? АУ няма интерес от силна Сърбия и постоянно се опитва да я вкара във война с България. През 1885 успява. През 1913 насърчава България за твърд курс към Сърбия, но не ѝ оказва подкрепа. Победата ни над Сърбия през 1885 допринасят за собственото ни надценяване и надменност в преговорите за Балканския съюз. Реално това не са преговори между потенциални съюзници, а опит за налагане на своята воля над тази на другия и оставяне на вратички за неговото прецакване. Засилването на България неминуемо предизвиква страхът и завистта на съседите, които се обединяват срещу нея. Преди Балканската война Гърция е обмисляла съюз с Турция за да спре разширяването на България и да получи на ниска цена територии от Турция. В последния момент склонява на съюз с България и Сърбия против Турция. Гърция е водила няколко войни с Турция, фалирала е няколко пъти и се ангажира пестеливо в Балканския съюз. За сметка на малката пеша войска Гърция предоставя флота си за да сковава прехвърлянето на турски части към балканския фронт. Отчасти успява (има няколко добри битки), но в случаи като Солун се споразумява с турците за сметка на българите. Румъния постоянно предявява претенции към нас за компенсации. Категорично е казала, че ще удари България, ако нападнем Сърбия и Гърция (!). Русия ни предупреждава сериозно да не нападаме. Турция е успяла да съсредоточи сили пред Цариград. В тази изолация да се отвори война потенциално срещу всички съседи и да се унищожат симпатиите на Великите сили е не просто безумство, а чисто самоубийство. Но ние решаваме да игнорираме Румъния и да оголим Тракия и северната ни граница. Явно сме решили да приложим Шлифен плана на Балканите и да дадем пример за светкавична война. Но сме си направили грешно сметката.
@hristiyanashopova4129
@hristiyanashopova4129 11 aylar önce
Много силен клип! Успя да ме разчувства. Браво на създателите и благодаря за старанието да ни информирате 👏🏽👏🏽
@vi.hh.2206
@vi.hh.2206 Yıl önce
То и днешните политици не ги е грижа за българското население, останало в съседните страни. То е дълго потискано и асимилирано през годините, като вече етническото му самосъзнание е тотално заличено.
@peterstoyanov8452
Много политически правилно филмче. Няма как да не предизвика негатвни реакции у хора със независимо мислене.
@DenisTsj
@DenisTsj Yıl önce
Очаквах от доста време да качите нещо , браво за клипа!!!
@rafitoskov2754
@rafitoskov2754 Yıl önce
Видеото е много хубаво. Научих много нови неща. Браво! Продължавайте да качвате такива хубави неща
@user-hb7mu6vo4p
@user-hb7mu6vo4p Yıl önce
Великолепен клип, браво 🤝👏
@IvanIvanov-pl8bm
Ще е много интересно да представите всички преврати в българската история като може даже и два клипа да направите
@nope817
@nope817 Yıl önce
Супер добро видео, браво! Правете повече видеа от този тип:).
@user-po6nw6ds9r
@user-po6nw6ds9r 8 aylar önce
Този клип трябва да има милиони гледания!
@Shuforces1
@Shuforces1 Yıl önce
Този завършек… “Главните виновници за това си остават българите и самите управници, които те сами са си избрали.” Това ако не е адекватно за днешни дни, па на.
@Shuforces1
@Shuforces1 Yıl önce
Аз принципно не харесвам такъв тип видео, тъй като ги намирам за псевдопатриотични
@cobrakaier238
@cobrakaier238 Yıl önce
@@Shuforces1 истината боли.
@marjansokolcevski2904
Samo boj za vas Oti kradete lakomi za makedonska teritorija.
@MG-wi8wv
@MG-wi8wv Yıl önce
Страхотно видео но, много тъжно за нас 💔
@Knight_0078
@Knight_0078 Yıl önce
По едно време се почувствах в самата война! Трябва да се учим от фаталните грешки от тогава за да не допуснем подобни някой ден
@Boyan67
@Boyan67 Yıl önce
Това е първият път, когато аз срещам български анализ на междусъюзническата война, в който да се твърди, че българската победа свързана с обграждането на гръцката армия в Кресненското дефиле е под съмнение. Дори учебниците от времето на социализма не казваха такова нещо. Гръцката армия е била на часове, най-много дни пред пълно обграждане и унищожение. Другата теза, която съм срещал създадена от гърците след войната е, че това е гръцка победа. По време на самата война обаче гръцкият крал, който също е щял да бъде пленен в Кресненското дефиле е бил на друго мнение и иска спешно подписване на мир с България, за да избегне унищожението на гръцката армия и собствената си безопасност. Също така за първи път български източник, който прави добър анализ на доста подробности даже не споменава българската победа на Калиманци, унищожението на черногорската армия и разгрома на сърбите, които губят достатъчно хора и техника за да нямат вече настъпателни способности на този фронт. Това разрешава на българското командване да прехвърли сили от Калиманци към Кресненското дефиле, за да подпомогнат затварянето на чувала в който е вкарана гръцката армия. Гърците знаят това и призовават сърбите да продължат атаката на Калиманци, което последните не са в състояние да направят. Румънският крал е събуден посред нощ по настояване на гърците и той изпълнява тяхното желание веднага да настъпи към София. Писмото на гръцкия към своя министър-председател е отчаян зов за помощ с искане да бъде подписан договор с България на всяка цена, веднага. За съжаление телеграмата с информацията за успеха на българските войски при Кресна пратена до българските преговарящи в Румъния попада в ръцете на един от доста висши български офицери русофили и предатели на българската кауза, който, скрива тази информация от останалите делегати на мирните преговори. Ако останалите делегати имаха тази информация можете да поискат спокойно цяла гръцка Македония, включително и Солун и може би остров Самотраки и гръцката страна щеше да се съгласи. След войната гърците осъждат на смърт 6 генерала, които краля смята за отговорни за рискованото навлизане на армията в Кресненското дефиле без осигурени флангове по планинските вериги, които остават в ръцете на българите. Не се казва във видеото нищо и за успешното настъплението на българските войски към Пирот и Ниш, което е спряно и е заповядано скъпоструващо оттегляне без никаква оправдана военна гледна точка причина. Заповедта е дадена от генерала русофил и национален предател, временно военен министър Радко Димитриев. След превземането на Пирот и Ниш щеше да бъде възможно примерно да бъде обградена и до унищожена сръбската военна групировка омаломощена и спряна на Калиманци. Дори София да беше паднала в ръцете на румънците, тяхната армия щеше да бъде изправена срещу поне две български армии победителки с достатъчно пленено оръжие и боеприпаси да разгроми една румънска армия. Тогава българите щяха да разберат далеч преди победата при Тутракан през първата световна война, че румънския войник не става за нищо. Румънските армии разхождащи се из България, срещу които до този момент не е пукнала пушка и най-вероятно са били с нисък боен морал щяха да бъдат пометени. Дори само една тяхна армия да беше разгромена психологическият ефект щеше да бъде унищожителен за враговете на България. В междусъюзническата война България беше победена, не от превъзхождащи ни числено армии, а от руската дипломация, шпионаж и свързаните с тях политици и генерали русофили и предатели. Искам да подчертая, че голяма част от генералите в България са били русофили, но не всички са били предатели. Затова и победена България излиза от втората Балканска война, така наречена междусъюзническа, териториално по-голяма отколкото е влязла в първата Балканска война.
@BulgarianHistory1
Здравейте, Видео за битката при Кресна може да видите тук: trvid.com/video/video-8GQEpwIUfMQ.html Благодарим Ви за изразените мнения, значат много за нас. Действително е предизвикателство да потърсим обективната истина за тези толкова сложни събития. Бъдете сигурни, че го правим с чист умисъл и даваме всичко от себе си. Поздрави!
@petremitrov
@petremitrov Yıl önce
Благодаря за изчерпателния и точен анализ, в който се показва откъде и как е идвал истинския натиск върху България .
@kaloqan6617
@kaloqan6617 2 aylar önce
Най доброто видео което съм гледал, аплодисменти
@user-yv1xe8nu1p
@user-yv1xe8nu1p Yıl önce
София към 1912 година е била фактически град от преселници от Македония. Тези хора са били във всички структури на управлението и са налагали несъразмерно голямо влияние в политиката на държавата. Те са политици, министри, депутати, офицери, журналисти, имат и своя въоръжена организация. ВМРО заплашва с убийства всеки, който не се съгласен за война със съюзниците. Знаем, че политиката се определя от столицата. Така, едно малцинство налага своите искания на другите. Интересите на българите от Тракия и Добруджа са напълно пренебрегнати. Това е тъжната истина, която не се казва.
@simeonnikolov9261
@@petremitrov Аз тия неща не ги знаех !
@user-es9bf9nz1v
@user-es9bf9nz1v Yıl önce
Много вярно.Книгите на Стефан Цанев дават обяснение за много неясни събития.
@alekalek8757
@alekalek8757 Yıl önce
Браво тоа е точно "доселеници од Македонија" "така едно малцинство ги наметнува своите барања на другите" еми зошто се малцинсто ако Македонците се бугари.
@gamergirl9957
@gamergirl9957 Yıl önce
Приятел, гласът ти е толкова хубав и успокоителен!!! Супер видио, всичко беше толкова просто разказано и лесно за разбиране . Браво
@vi.hh.2206
@vi.hh.2206 Yıl önce
Чудесно видео. Много точно са отразени събитията. Българската войска се е била наистина храбро, но е жалко, че нещата приключват толкова трагично.
@MrPhoboss1
@MrPhoboss1 Yıl önce
Надявам се един ден да видим подобно видео за Бледската спогодба.
@gishena
@gishena Yıl önce
От много време чаках този клип, благодаря!!
@ivanpetkov3361
@ivanpetkov3361 Yıl önce
Благодаря на всички съставили този видеоклип. Подробно описание и много ясно
@Lyubog997
@Lyubog997 Yıl önce
Уникално видео! Изключително добре рязказана и представена информация. Винаги когато гледам нещо за между съюзническата война, направо корема ме стяга...
@vladokunev7549
@vladokunev7549 Yıl önce
Така е винаги България е страдала от истински политици и сега няма никаква разлика,пълна мърша на всичко което наричат политика
@user-gy7pv4vm1d
@user-gy7pv4vm1d Yıl önce
Как успявате да обработите клипа така невероятно?
@teodormv-teamsbg1891
Уникални сте ! Браво!
@user-pb2tv9xs9h
@user-pb2tv9xs9h 11 aylar önce
Изключително видео благодаряви
@kanbalkan1435
@kanbalkan1435 Yıl önce
Много добър клип Браво !
@SaxSith
@SaxSith 10 aylar önce
Може ли и “ Защо България ще загуби и тази война “😅
@Anstasow1
@Anstasow1 Yıl önce
БРАВО на вас продължавайте напред
@mitkodimitrov8396
Браво за клипа,политиците не са сред най-големите мозъци на България,хубаво е да кажете,какво е мнението на Стоян Михайловски за тях още тогава :)
@BulgarianHistory1
📜 English subtitles are now available. 📜
@g.d.1722
@g.d.1722 Yıl önce
You need to pin this to the top of the comment list.
@stankapetkova8572
Ще е добре и на английски език да се преведе нашата история,да научат много други които имат наша кръв душите си които са пръснати по света
@BulgarianHistory1
Видеата в канала ни са снабдени със субтитри както на български език за сънародниците ни с увреден слух, така и на английски за любителите на българската история по света. :) Може да ги активирате от менюто долу вдясно.
@DG-hs3nq
@DG-hs3nq Yıl önce
Ужасяваща история. Напомня ми за нашето време, особено финала, за съжаление. Изобщо не мога да разбера кой ги избира тези негодни политици?
@masterarthius8752
Таци част от Българската история винаги ме вбесява.
@liliivanova6391
@liliivanova6391 Yıl önce
Много интересно видео,все така продължаваите
@user-qu1pq2uc2y
@user-qu1pq2uc2y Yıl önce
Благодаря ви ❤️
@venelinbochev4226
Всеки българин трябва да гледа този клип. Гледането му е полезно поне толкова, колкото клиповете за военните ни победи. Човек, както и един народ, трябва да се учи от грешките си. Само така можем да вървим напред!
@meganoobbg3387
@meganoobbg3387 Yıl önce
Кои са тия "самите българи" дето са "избрали" някакви лидери начело? Аз не съм чувал да сме имали избори за цар, или за генерали по него време. Желанието на Левски за "чиста и свята република" е останало неуважено, че дори и до днес ако трябва да бъдем честни. Единственото за което всички българи сме виновни, е че не обвиняваме и не съдим тези които ни бутат към пропастта докато не стане прекалено късно.
@krasimirhristov6757
Както винаги страхотни
@georgebrankov2143
Мисля, че е по-правилно да се нарича Втора балканска война, вместо междусъюзническа, защото България не воюва само срещу бившите си съюзници, а също и с Турция и Румъния, които не са били бивши съюзници на България. И също така военните действия са се развивали в целия Балкански полуостров. Е, българските армии са били малко повече като численост. Общо 500 490 души а жертвите са 33 000. И освен това Българското правителство, е имало планове за превземане на европейска Турция и северна Добруджа, макар и да не стига до тях.
@karenwolfentail7421
"Българската война" е най-добро като определение.
@georgebrankov2143
@@karenwolfentail7421 защо българска война?
@karenwolfentail7421
@@georgebrankov2143 За поука. А 17-ти май може да стане Ден на Балканите.
@georgebrankov2143
@@karenwolfentail7421 Това е било за нашия бивш цар, които пое сам тази инициатива. Иначе за това има име, казва се Фердинантска глупост.
@karenwolfentail7421
@@georgebrankov2143 Този цар е бил емоционално нестабилен и няма как да е поел сам нещо друго освен отговорността за тази инициатива.
@Zaeka
@Zaeka Yıl önce
Благодарим за информацията, давайте да да бутнем канала до 100к абонати!
@katerinasakharova9146
Страхотно видео със страхотни графики! Обективно представяне на историята, без соросоидни и ултранационалистически митове. Полезно видео за подобряване на познанията по българска история и български език. Особено помагат хубаво направените субтитри.
@evgenidimitrov2442
Пример за това до каква степен се разминават интересите на народа и на управляващите, инсталирани отвън.
@user-es9bf9nz1v
@user-es9bf9nz1v Yıl önce
Колкото и да не се хареса на вас драги ми заспалчовци дори и на мен-истината е една.по хубаво че така е станало.Които са имали възможност са отишли и видели в какви китни градчета са превърнати повечето бивши български земи.Ако бяха останали наши .............всички знаем.Не ме плюйте,критикувайте, истината е грозна и нещяна
@aldodoaldodo6037
@aldodoaldodo6037 8 aylar önce
9
@eleonorapetrova8703
@eleonorapetrova8703 9 aylar önce
ЧЕСТИТ 3 МАРТ! Тези дни търсих ваш клип за Освобождението ни от турско робство, но така и не открих! Очаквах, че днес поне на този светъл ден ще качите такъв клип, но уви! ДАНО БЪЛГАРИТЕ ПОМНИМ И ПОЧИТАМЕ ТОЗИ НАЙ-ВАЖЕН ЗА НАС ДЕН И НЕ ДОПУСКАМЕ ДА БЪДЕ ПОДМЕНЕНА ИСТОРИЯТА НИ С УГОДНА ЗА НЯКОИ ХОРА И ДЪРЖАВИ!
@BulgarianHistory1
@BulgarianHistory1 9 aylar önce
Може би сте пропуснали следните видеа: 1. Шипченската епопея - trvid.com/video/video-r97fi9LAOVA.html 2. Плевенската епопея - trvid.com/video/video-TfmnqX2fagQ.html 3. Въстанията на българите - trvid.com/video/video--nb0Rusl3HI.html 4. История на хайдушкото движение - trvid.com/video/video-9hszJuFk2Ug.html 5. История на 3 март - trvid.com/video/video-gLkhguimAUo.html 6. Мирните договори на Третата българска държава - trvid.com/video/video-x9lOcwAavnI.html 7. Епизод на "Историята оживява", посветен на Освобождението - trvid.com/video/video-hcDiX8Q7p1c.html&index
@eleonorapetrova8703
@eleonorapetrova8703 9 aylar önce
@@BulgarianHistory1 1, 2 и особено 5 не съм ги виждала! А за 7 дори и не бих предположила за какво се говори съдейки по заглавието! Другите съм ги гледала! Благодаря за линковете! Ще ги гледам с голям интерес! Още веднъж ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
@dimitarvasilev5787
Препоръчвам "Моите спомени от балканските войни" на Отон Барбар.
@teodrbg
@teodrbg Yıl önce
Много добро видео! Като поука можем да помним тези времена и да знаем в бъдещето как трябва да постъпваме, истината ще възтържествува. Македония е ще бъде отново българска! 🇧🇬🇲🇰☦
@KP-eo2wy
@KP-eo2wy Yıl önce
Поука трябва да си вземем, но нито истината ще възтържествува, нито Македония ще бъде Българска!
@b.s.1929
@b.s.1929 Yıl önce
Да но това не трябва да става по военен път! Трябва да стане както първото Обединение през 1885та. Трябва и те да го искат.
@KP-eo2wy
@KP-eo2wy Yıl önce
@@b.s.1929 Македонеците за жалост вече не са българи и нямат никакво намерение да влезнат в пределите на България.
@batkabggaming4227
Просто не мога да повярвам колко сме били лакоми :(
@ventsislav92makaveev
Уникално видео , както винаги. Но нека сме реалисти. Няма победители от междусъюзническа война :(
@Vojislava-Lukic
@Vojislava-Lukic Yıl önce
Браво. Аз съм на 22 и съм сръбкиня, но от 10 годишна живея на Бургас и това видео е супер. Като израснала тука уважавам страната, но искам всички български така наречени националисти, които постоянно говорят как Сърбия ги била нападнала в гръб и подобни глупости, да видят истинската история, като тази разказана тук как техните политиците нападат Сърбия и Гърция! Как техните политиците ги вкарват в съюзи с Германия, като два пъти воюват с нашите и вашите освободители. И да видите как днес пак се опитват да ви вкарат, но този път в чужда война - тази в Украйна. Винаги сами сте си правили всичко и не сме ви виновни съседите разберете го това най-накрая, така наречените заблудени националисти. Една поговорка гласи (колкото и тежко да звучи), че всеки народ си е заслужил съдбата и явно е вярна. Винаги сте имали подкрепата на Русия (ние също винаги сме я имали) , но ние винаги сме подкрепяли братята руси, докато на България населението по-голямата част е за Русия, но политическите решения винаги са против Русия, против и нашата Сърбия и против всичките ви славянски братя. Сега това с тези оръжия, които дори Полша отказва да изпрати, а Полша е колко по-голям военен фактор в момента от България и не желае военна намеса, а България го обсъжда. После никой няма да ви е виновен, когато следваща спец операция на Путин, за пречистване от фашизма бъде на ваша територия. Защото сега пак мълчите и спите и не правите нищо срещу безумните действия на кукленското си правителство което е на път да ви вкара в чужда война и чужди интереси. Както са казали американците ''ще воюват с Русия до последния украинец'' а Г-н Харвард се опитва да добави към това и ''до последния българин'' защото така му е наредено.
@evgenidimitrov2775
Евала момиче! Много точни думи и много на място!
@Vojislava-Lukic
@Vojislava-Lukic Yıl önce
@@evgenidimitrov2775 Благодаря.
@user-es9bf9nz1v
@user-es9bf9nz1v Yıl önce
точно казано.Както в друг мой коментар съм писал книгите на Стефан Цанев дават обяснение на много неясни събития.
@beast1680
@beast1680 Yıl önce
Една книга за ограмотяване която не е написана от българин, за да cхванеш ситуацията. www.omda.bg/public/biblioteka/andri_podsi/Vojnata%20sa%20zavrachta.pdf
@Vojislava-Lukic
@Vojislava-Lukic Yıl önce
@@beast1680 схващам че политически винаги играете против нас и русите и за това сте загубили 2 световни и ще загубите и 3-та.
@twisteddannybg3698
Благодаря ти! Разбрах толкова много полезна информация.
@Yasen.Dobrev
@Yasen.Dobrev Yıl önce
Изключително видео. Но на сайта отново на ,,Българска история'' е статията на Стоян Тачев ,,Как обкръжена България се опита да спечели на своя страна Австро-Унгария'' където са представени някои интересни и неизвестни доскоро факти, които не бяха споменати във видеото: ,,...Австро-Унгария има голямото желание да смачка Сърбия. От австрийска страна главно действащо лице е външният министър граф Берхтолд, описан от френския посланик във Виена по онова време като „мързелив, фриволен, лекомислен, повърхностен, високомерен, смятащ се за твърде хитър и способен да измами всички“. Не съществуват документи за сключен договор, а по едно конкретно питане за избухването на Междусъюзническата война от страна на австрийското правителство след 1918 година до абдикиралия Фердинанд, той отговаря: Това, което ще Ви кажа, не мога да го докажа. Обаче вярно е, че аз никога не бих водил война, ако граф Берхтолд не ми беше гарантирал, че в случая австрийските войски ще навлязат в Сърбия. Според секретаря на тогавашния австрийски външен министър Бернрайтер, отговорът е бил: Приемате ли, че аз бих допуснал нападението, ако Берхтолд не даваше уверение, че сигурно австрийската армия ще нахлуе незабавно в Сърбия, ако почне войната на сръбско-българския фронт? В спомените си, австрийският военачалник Конрад фон Хьотцендорф споменава, че след събитията на 16 юни, е помолен от граф Берхтолд да държи в готовност армията, за да се намеси в полза на България в конфликта, тъй като е поела ангажимент към нея. В книгата си „Балканските войни“, българският дипломат Андрей Тошев цитира думите на френския политик Поанкаре и статия на английския вестник Дейли мейл от ноември 1913 година. Поанкаре твърди, че на 16 юни се състои среща между австрийския посланик в София граф Тарновски и Фердинанд, след което следва злополучната заповед, довела до избухването на Междусъюзническата война. А „Дейли мейл“ твърди, че цар Фердинанд сключва договор с Австро-Унгария на 13 юни, но той е отхвърлен от правителството на доктор Стоян Данев. По този въпрос той не пише нищо в спомените си. Но съюзът не влиза в действие. Австрия иска да използва договорката с България, за да задейства съюзната клауза с Германия и Италия и да поиска солидарност и подкрепа за акцията си. Италия, а след това и Германия отказват да задействат клаузата в случай на нападение на Австро-Унгария срещу Сърбия. Австрийците се разколебават, отказват се от уговорката си с България и не се намесват. В Междусъюзническата война България се изправя абсолютно сама срещу войските на Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Турция. Резултатът е катастрофален и последиците от тази война са видими и днес.''
@ivandimitrovivanov7584
Я разкажете за британската колония на остров Корфу и защо британците са искали да наградят Гърция.
@chelsblue7370
@chelsblue7370 Yıl önce
Защото я започва абсолютно безотговорно, без подсигурен гръб и без дори теоретични шансове за успех.
@stevenraikos1417
Много любопитно е, че тогавашните български управници все едно са правели всичко възможно да изключат България от излаз към Бялото Море .
@boce3684
@boce3684 Yıl önce
Можели да ми направиш карта на България с забелюжителности
@dannk.6735
@dannk.6735 Yıl önce
Седи си със завоюваните територии , седи разбери се с гърци и сърби за ясни граници в макединия и одринско , оправи логистиката към беломорието и инфраструктурата и си кютай и възстановявай от Балканската. Да , ама не. Заради войнолюбието на един не-българин патим и до ден днешен , след 110 години....
@martinivanov2586
@@dannk.6735 Аз също не харесвам личността и политиката на Фердинанд. Но поне нещо хубаво се е пръкнало от него и това е Цар Борис III. 😉
@traikobinev1187
@traikobinev1187 Yıl önce
Великите сили, най вече Австроунгария и Русия няма да разрешат голяма българска държава, отделно алчността на сърби гърци и румънци за територии с българско население, всичко това сваля България на колене, Турция е спасена, съседите с плячка и много поводи за следващите войни.
@user-oo8fc7jn5y
@user-oo8fc7jn5y 2 aylar önce
За наше съжаление, това е перфектен пример за израза " Алчността да ти изяде главата"
@petyopenev4074
@petyopenev4074 7 aylar önce
С такива политици. Врагове не ни трябват
@user-po6nw6ds9r
@user-po6nw6ds9r 8 aylar önce
И другите видеа от канала също така!
@user-ry7ft2ol7y
@user-ry7ft2ol7y Yıl önce
❤️
@hangman13us
@hangman13us Yıl önce
Ако някой някога си е мислил, че България има приятели на Балканите... определено трябва да гледа това видео... никога, ама никога... Балканите не са били единни. Ако бяха, османците никога нямаше да стъпят по-далеч от азиатската част на Цариград.
@par4ugal
@par4ugal Yıl önce
"Основният виновник са самите българи и ръководителите, които те сами са избрали начело." Тези думи са също толкова вярни, както за първата национална катастрофа, така и за сегашната трета национална катастрофа!
@meganoobbg3387
@meganoobbg3387 Yıl önce
Третата беше при Борис, сега мисля че е вече.... 6-тата наред поне.
@atanasdimitrov5046
Ти изобщо чел ли си история?
@ivandimitrovivanov7584
Какво са представлявали тайните военни договори на Сърбия и Гърция.
@petartzvetanov8349
@petartzvetanov8349 4 aylar önce
Има гослод Бог.
@user-uz6px9yq9v
@user-uz6px9yq9v Yıl önce
След 110 години ще ни се случи отново същото. Не можем да се учим от грешките ни!
@NoCyrillicLetters
Един век по късно, същата работа... избираме си, който е повече е в телевизора. До кога така?
@nickolarusev8104
Всичко е невероятно направено, но човекът който говори, трябва да е друг
@chrisskp2306
@chrisskp2306 Yıl önce
ГОЛА ВОДА СТЕ И КАЛ ПО УШИТЕ!!!
@user-qf4fc2bi6x
@user-qf4fc2bi6x Yıl önce
Как се казва soundtrack-a на епизода?
@konstantinp1
@konstantinp1 2 aylar önce
Защото тръгнахме да превземем Цариград и забравихме за Сърбия и Гърция.
@user-xs5ct8rl9v
@user-xs5ct8rl9v Yıl önce
Нищо че миналата година минах материала но много добро видео
@user-zc8ek1to8n
@user-zc8ek1to8n Yıl önce
Very good
@nikolanikolov5208
Mного интересен канал ! 👍
@NikolaNevenov86
@NikolaNevenov86 Yıl önce
Не че нещо ама ако не се лъжа Фердинанд никой Българин не го е избирал. Както и военните елементи. Те обикновено са повишавани без да се допитват до народа.
@pux4enator
@pux4enator Yıl önce
"Сами срещу всички" и "Българите са си виновни сами". Това е толкова вярно дори и днес, ние не се разбираме с никого дори със себе си.
@charlemagne3920
@charlemagne3920 Yıl önce
Bulgaria number one!!!!!
@Vojislava-Lukic
@Vojislava-Lukic Yıl önce
In dream :D
@user-qj3ur9mm4w
@user-qj3ur9mm4w Yıl önce
На същия принцип може и,, Защо България загуби Първата световна война "
Sonraki