Karanlık
Българска история
Българска история
Българска история
Abone ol
От създаването си до днес „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът, стоящ зад проекта, е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание и самочувствие, които са изключително важни за просперитета на един народ.

Влагайки усилията си в дейности, акцентиращи върху историята, културата, традициита и бита, екипът на „Българска история” си поставя за цел да придаде облик на всичко онова, което наричаме български дух, и да изгради мост между миналото и настоящето.

Всички инициативи, с които към настоящия момент се ангажира екипът на „Българска история” - поддръжката са сайт, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на късометражни филми и адаптирани образователни клипове на историческа тематика, са само част от заложените за развитие в бъдеще проекти.
50 YORUMLAR
Neta Pool
Neta Pool 14 saatler önce
Но за съжаление Северна Добруджа не е превзета 😢
Petar Petar
Petar Petar 18 saatler önce
Първа е редно да се нарича древна а не стара.
Spearo
Spearo 18 saatler önce
Абе толков ли няма една национална медия която да излъчва тези видеа в национален ефир или по документалните канали поне имат историческа тематика. Дават за историята на Германия, Англия, САЩ и Русия а за България нищо не се споменава нищо че е най-старата държава в Европа и че е открито най-старото злато.
Yanj Nakarav
Yanj Nakarav 19 saatler önce
"Казвам се Константин. Презвитер съм на светата божия църква, която се намира в Апамея, провинция Сирия Секунда. Ръкоположен съм от Авраамий, епископ на Аретуса. Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във войната с България. Защото аз поисках още отначало да дойда на събора и да помоля да стане разбирателство, така щото да се извърши нещо, което да обедини двете спорещи страни, та нито едните, нито другите да се измъчват, сиреч нито тия, които изповядват една воля, нито тия, които изповядват две воли. И аз отидох при стратега патриций Теодор и го помолих да говори за мене на събора, та да настане любов и мир, защото Бог от всичко най-много обича мира и любовта. И сега, ако заповядате, нека напиша онова, което Бог ми е внушил за вярата, по сирийски, и нека да се преведе на гръцки" (Протоколи на VІ Вселенски събор).
alkin osman
alkin osman 19 saatler önce
До автора на клипа ! До колкото знам тюрския хаганат имали право само съюзниците да командват ! Как ако сте пленено племе сте получили власт ? Тюрския хаганат не се давало власт на победени племена със които си воювал . През Османската империя бяхте победени и някога армия да сте имали ? Как Кубрат имал и командвал частите хаганат ако не бил от племената съюзници ? Аре отговори сега на този въпрос ако ти стиска да си оправиш видеото.
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV 15 saatler önce
по това време ТЮРКИ ХАГАНАТ беши отслабен
plamen bonev
plamen bonev 22 saatler önce
Аз лично много обичам историята и от вас научавам все повече и повече за нашата история. Въстанието на Асен и Петър наистина показва че България се е възродила ударно без значение дали е 1185 или и 6 едно е ясно - поставя се началото на една нова епоха продължила над 200 години. Продължавайте в същия дух! 🇧🇬🦁🦁🦁
chev chelios
chev chelios 22 saatler önce
👍💯👏👏👏🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🌍🌌 186681
vali4
vali4 22 saatler önce
Божидар Димитров беше изказал предположение, че Кубрат всъщност е посъветвал синовете си да се разделят и да потърсят продължение на държавата на дрыги места, съзнавайки, че заради местоположението си Стара Велика България трудно ще устои на атаките на другите народи, които преминават от Азия в Европа. Затова най-големият син Баян остава, а другите отиват да търсят продължение на държавата на друго място.
B.S.
B.S. 23 saatler önce
Какъв Арабски халифат ви гони през 581ва?
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV Gün önce
4:15 Ммммм..... българи пот ТЮРКСКО РОБСТВО Сега каде съм виждал ТОВА 😅😂🤣
Kris Dimitrov
Kris Dimitrov Gün önce
❤❤❤❤❤❤
aporist
aporist Gün önce
Забравили сте да споменете, че Кубрат е син на Ерник, а Ерник е най-малкият син на Атила. И още: Легендата за снопа пръчки на Кубрат, както и историята със "сварения череп" на Никифор датират от 2в пр.н.е. , при Ксюнг-ну.
Zlatko Dimitrov
Zlatko Dimitrov Gün önce
Което доказва че Атила е бил от рода Дуло.
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV Gün önce
Атила и ХУНИТЕ са ТЮРКИ и Ксюнг-Ну е създаден от Моду-Шан-Юу син на Тиоман 🇰🇿🇺🇿🇦🇿🇹🇲🇰🇬🇹🇷☪️💪☝️😉
Ivan Petkov
Ivan Petkov Gün önce
Създателите на видеото да знаете нещо за Таргитай посочен за основател на Стара Велика България!?. Посочен във историята писана от Българи за Българи ,,Джагфар Тарихъ,, от Волжски Българи.
Иво Стоев
Ще направите ли видео за Авитохол и легендата за него?
Ники Попов
Българи и Хазари са еднородни племенас еднакъв бит,култура,религияезик,с непрекъсната борба за надмощие на два владетелски рода-Дуло и Ашина..винаги са живеели на федеративен принцип в тюркският каганат,защото са ЧАСТ ОТ НЕГО!..-след Кубрат започват борби между братята,за надмощие (кой повече да заграби и да владее)-както е и сега..Аспарух(Аспаръйк)се съюзява с чичо си Шамбат,който владее Бащу Кий (Киев)соколния Ил..водят се войни между братята..Батбай(Батбаян)влиза в съюз с рода Ашина(влад.род на хазарите)..и т.н.историята която ви поднасят в дун.Бг.е удобно съчинение...
ISLAM MEHMEOV
ISLAM MEHMEOV 23 saatler önce
@Ники Попов да жалко че със покръстването БОЛГАРИТЕ загубиха родния си език и култура
Ники Попов
Ники Попов 23 saatler önce
@ISLAM MEHMEOV Езика на Аспарух,,с унугурите,свирите и берсилите(баранджари Булгари)-това са все български племенас които идва на Балканите хан Аспарух-са говорили на Огурски-Тюркски език!-200 год.се говори селед идването на балканите, тюркски език от Аспаруховите българи,след което постепенно изчезва,с насилственото покръстване 864 г. от Борис-българоубиеца...
Ники Попов
Ники Попов 23 saatler önce
@ISLAM MEHMEOV Дунавските българи са насилствено християнизирани ТЮРКИ!-тва се знае в целия свет,а само в син.Бг.се прикрива и се измислят вс.съчинения..
Ники Попов
@ISLAM MEHMEOV та след продължилото 2 века,завземане на дун.Бг.от Визант.импер.идват от североизток Кумани предвождани от родът Ашина(Асена)Асеневци както се казва в славянизираният вече език..Асеневци-са Ашина-Дещи Кипчаки-Кумани-това са ТЮРКИ!-те основават второто българско царство!
Ники Попов
@ISLAM MEHMEOV Да,точно и хазари и авари и българи са все тюрки..родът Дуло е в основаването и на казахският хаганат,и сега в Улъй Жуз в Казахстан си съществува родът Дуло,и те мн.добре знаят,кои са българ-огурските племена..!след завземането на дун.Бг.при Самуил-от изт.Римска империя(Византия)
Julian Radkov
Julian Radkov Gün önce
Разпада го ноправи Горбачов този жаден за кръв човек кръволок не на ситен убиец
Julian Radkov
Julian Radkov Gün önce
Лесно как като е тъп народа такива глупаци сме били
polyglota80
polyglota80 Gün önce
Какво мислите за сериала "Войната на буквите"?
Иво Стоев
Страхотно видео на част от великата история на България
Йордан Атанасов
А ЗА ГЛАГОЛИЦАТА КОГА ЩЕ ПИШЕТЕ..
Petar Sirenko
Petar Sirenko Gün önce
Смело,много смело. Трудно бих се съгласил с някой неща. Благодаря за видеото. Успех!
АВИТОХÒΛЪ°
Много добро видео!💯 Поздравления!🤝 Ще се радвам някой ден да видя и видео за Авитохол.☺️ Продължавайте в същия дух! Вие сте вдъхновение! 🤍💚❤️
Victor
Victor Gün önce
Излиза че Крим е български. Предлагам да го анексираме.
Man Man
Man Man Gün önce
За! А после и цяла Русия. Многе е ясно, че Русия е дъщеря на България! Нашата Българска азбука ползват и всичко на Български са написали с някакъв акцент чак то Владикавказ! :)
Йорданка Иванова
Моля ви направете видео .За първите 50 ..100 години .за Поробването на Българите от Турците..Защото всички и на всякъде се пише за последните 100 г а никъде не пише и никой за първите 50 .100 г как е било какво е било имало ли е Изнасилвания имало ли е Робство в буквален смисъл .. Какво е било в първите години .Винаги ми е било интересно да го прочета някъде но уви...Никъде никой не пише ....Моля ви ако имате информация или знания ...Моля ви направете Видео или каквито е да е там .Просто искам да разбера истината .....АДЖАБА има ли Българин на 100%..Чист натурален Българин или сме Мелези
Toszko Todorov
Toszko Todorov Gün önce
AVITOHOL IRNIK SLAVA SLAVA BALGARIA
Ivelin
Ivelin Gün önce
Абре,чукундури,наламури,цървули...стига сти са занимавсли с тез Хуни,татари,варвари....Кубратови, Аспарухови Орханови скитници, Чаргари и плячкаджии!!! Нищу ни съ създали...дутътрили са се тук с гнусното си езичество НИЕ СМЕ СЛАВЯНИ,БРАТЯ С СЪРБИ,РУСИ БЕЛАРУСИ..... Ние сме част от славянското море!!! Част от ПРАВОСЛАВИЕТО!! СВЕТИ ЦАР БОРИС УНИЩОЖИ И ПОСЛЕДНИТЕ ОСТАТЪЦИ ОТ ТОВА ГНУСНО,ВАРВАРСКО ПЛЕМЕ!!!
Ivelin
Ivelin Gün önce
@Иван Мушаков аз га видях Утругури,унугундури....чукундури И тем подобна помия....погнусих Са!!!! И ми стана едно такова,жално за тези които са произлезли от маймуната!!!
Иван Мушаков
Само като видях славяни .. няма такова племе
Пенчо Димитров
Благодаря за интересното видео Според китайците летописи сочат планина Имеон която произлизат българи и хазари .Кан Кубрат участва заедно с Византия във войната срещу Персия и получава титлата патриций. Освен това той учи в Марнаурската школа.
Anton Ivanov
Anton Ivanov Gün önce
Хайде да потърсите българите много векове преди Христо хората са го написали - трябва само да го прочетете и кажете от тази трибуна
Anton Ivanov
Anton Ivanov Gün önce
Я се коригиране, в създаването
Aleksi Ignatov
Aleksi Ignatov Gün önce
Хаахахах значи Кубрат им казва обединението прави силата и те всичките се разбягват в различни посоки
Goce Gruev
Goce Gruev Gün önce
Стара Велика България няма нищо общо с България, защото двете държави се намират в различно географско пространство, едната е в северното Причерноморие, другата е на Балканите. Стара Велика България няма нишо общо и с българите, защото българите като етнос се създават на Балканите през 9-10 век чрез смесване предимно на славяни, траки и прабългари. Стара Велика България има общо с прабългарите, защото те са я създали.
Иван Мушаков
Иван Мушаков 16 saatler önce
Славяни няма .. българи= траки .. знаеш ли сегашна Германия реално от кога носи това име .. чак кога се обединяват германските племена .. . България е доста по стара от това което ни се представя.. древен Рим разделяй и владей .
Goce Gruev
Goce Gruev 20 saatler önce
@Yanj Nakarav, не сме приели нищо ние, ние сме славяни и нашият език от самото начало е славянски, само за да се отличаваме от останалите славяни се наричаме българи, а езика си наричаме български. Много е просто и едноставно, не знам как не разбирате.
Yanj Nakarav
Yanj Nakarav 20 saatler önce
@Goce Gruev Теории много има за "славянския" език 🙂 Защо да е задължително ние да сме приели техния език? За някакъв славянски език и славяни се говори чак 16 17век преди това си е български и словени (хора на словото) 😊 Ето примерно титлата княз се появява за първи път в България но незнайно защо се опитват да я изкарат "славянска" Името Владимир също се среща за първи път в България но отново има опити да изкара "славянско" Само от името Владимир можем да намерим 2 старобългарски думи използвани от всички "славяни" (Владея/Мира) (Владея/Света)
Yanj Nakarav
Yanj Nakarav 20 saatler önce
@Goce Gruev Всички Генетически изследвания показват че нямаме абсолютно нищо общо с руснаци,поляци,чехи и т.н всички генетически изследвания показват че българи,македонци и румънци сме най-близки като не показват да имаме необичайно много примеси 😉 Дори да оставим настрана генетическите изследвания когато погледнем всички фрески,изображения и описания на българите7,8 и 9 век то ние не се различаваме по нищо от тях
Goce Gruev
Goce Gruev 20 saatler önce
@Ivan Petkov, ами в този ютюб канал в едно од предишните предавания казаха, че българският етнос се създава през 9-10 век. Е сега как могат българите да са в основите на човешката цивилизация когато тя съществува далеч по-дълго.
TheLowstef
TheLowstef Gün önce
На картата след разпада на тюркския каганат (около 5тата минута) на мястото на сасанската империя слагате... арабския халифат? В 581 година? Това е елементарна грешка, моля ви. Има държавици в историята, дето и да ги сбъркате на картата само специалист ще ви хване, но да сложите арабския халифат в Персия и то по времето когато Мохамед е още голобрад халапак...
Nikola Nevenov
Nikola Nevenov Gün önce
Макар и интересен да е произхода на държавността и името, чудя се до колко модерния българин трябва да се идентифицира с тези скито-българи. В смисъл ,че днес навярно 90% от етническите българи са си наследници на тракийското и *славянско население на балканите.
voskre glavincevska
voskre glavincevska 15 saatler önce
Abre moderni ste ama pak ste Onogurci ! Vi ostanal mentalitetot takov Tataro/Grabački ! Pročueni ste vo cel Svet , aramii !
Yanj Nakarav
Yanj Nakarav 20 saatler önce
Дори да изключим летописите с проста логика и малко математика можем да стигнем до някакво число 🙂Всяка една държава или племе не може да използва повече от 10% от населението си като войници по простата причина, че има деца жени,възрастни и бездетни младежи които не се пращат на война за да им се запази рода🙂 ИРИ изпраща 60 хилядна армия начело с императора срещу България то нашата страна е трябвало да бъде поне с 30 до 50 хиляди защитници и то за "късметлийска" победа Което ще рече, че сме били най-малко 300 до 500хиляди души пръснати отвъд дунава
Yanj Nakarav
Yanj Nakarav 20 saatler önce
Първо ще започна с това,че генетически нямаме нищо общо с руснаци,поляци,чехи и т.н Ще продължа с това,че имаме предостатъчно източници от ИРИ да заключим че българите са били многобройни 🙂 При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия. Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече...” (Хрониката на Константин Манаси.
Zlatko Dimitrov
Zlatko Dimitrov Gün önce
Браво Ники, един от най смислените коментари. Браво
Hristo Stefanov
Hristo Stefanov Gün önce
Да не се забравя че хуните са 19 народа и ние българите сме само един от тях! В хуните влизат германските, келтските и славянски народи, още веднъж общо 19 народа!
Nicolas
Nicolas Gün önce
Да Живее!
Ивайло Копоев
Вашата работа улеснява представянето на тази тежка материя на учениците, които искат да разберат и научат нашата история. Продължавайте все така 👍
Михаил Делсизов
🇧🇬👋 Здравей те. Има и още една съвременна държава на име Карабино БАЛГАРИЯ. Ще е интересно и за тези БЪЛГАРИ да направите история, те са също много достойни нашенци!.👍🇧🇬
redwhiteultras
redwhiteultras Gün önce
Явна Хибридка по оста Русия-Украйна(сащ) П.с. На 3.03 трябваше да го качите тоя предизборен клип 😅
Kliment
Kliment Gün önce
Изтрихте ми коментара вече един път но доц Вачкова trvid.com/video/video-GmBIIUW5JZ4.html 480г начало на Дунавска България и целия ви клип пропада като теория !!!
Zlatin Lolev
Zlatin Lolev Gün önce
🤍🤍🤍💚💚💚❤️❤️❤️
asen kiselov
asen kiselov Gün önce
Е как Кубрат я създава и във Византия я наричат Стара Велика България!?????? Все едно е да се родиш стар и велик :)
Ivan Petkov
Ivan Petkov 21 saatler önce
@Zlatko Dimitrov За Дунавската България има сведения за 165г.
voskre glavincevska
voskre glavincevska 22 saatler önce
@Zlatko Dimitrov Misliš na starata Bolgarija kaj Tunguzija ?
Zlatko Dimitrov
Zlatko Dimitrov Gün önce
Защото България съществува от 165 година.
Ivan Petkov
Ivan Petkov Gün önce
За признаят така наречените,,византийци,, нещо за Старо и Велико трябва да се е случило преди Троянската война (всъщност война на българи срещу българи) 14 века преди н.е.
npocToBaT
npocToBaT Gün önce
@Mima Hristova Точно така. По подобие на Волжка България и понятието прабългари. Българите на Волга също са наричали държавата си България и държавите ни са имали търговски и културни връзки през средновековието.
Lupo Ch
Lupo Ch Gün önce
твърде заблуждаващо за истината видео ... усеща се силното влияние на чуждите враждебни за разкриването на истинската история на Българите интереси! ... като цяло информацията в целия канал се поднася точно по този ВРЕДЕН начин! за съжаление винаги е имало слуги на чуждия враждебен интерес
Zlatko Dimitrov
Zlatko Dimitrov Gün önce
Буден българин си ти . Браво.
Zlatko Dimitrov
Zlatko Dimitrov Gün önce
@Nikito Това видео е с подвеждаща цел приятелю. Чети Спароток и Иван Тренев в тубата
Nikito
Nikito Gün önce
Това видео си е за България в миналото
Nikito
Nikito Gün önce
​@Vladislav Dimitrov Нали
Hristo Stefanov
Hristo Stefanov Gün önce
Точно!
Komita
Komita Gün önce
Bravo mhogo dobro video
Начален Учител
Много благодаря! Страхотна работа сте свършили!
Petar Petrov
Petar Petrov Gün önce
Може ли да споделите,защо качвате рядко и долу-горе през месец?Иначе изключителни видеа.Помагат за развиване на знанията на деца,възрастни и за научаване на народната историография.Продължавайте😊
Denis Atanassov
Denis Atanassov Gün önce
Благодаря за страхотната работа!
HRIST0FF Nik
HRIST0FF Nik Gün önce
Поздравления !! Пореден много силен ,поучително -образователен епизод !! Поклон пред труда ви !!
nikolay kolev
nikolay kolev Gün önce
Кутри/малко вълче,куче/Гури/род,дом/,Кути/скут,в скута/,Оногури/Оногундури/вътре в рода/.Арменците Ширакаци и Хоренаци,както и арабинът Мирабаз,пишат за размирици сред българите живеещи в Кавказките вериги,през 149 до 127 г.пр.Хр.Част от прогонените българи Кутригури,се заселили на юг в Армения,водени от Вунд/Ванд.Записан в арменските извори,като Вананд-ВННДР.Персите възприемат от арменците това име,като Барджан.При арабите става Борджан.Така арабите наричат дунавските българи-Ал Борджан.
Sergius Danailov
Sergius Danailov Gün önce
Много интересен епизод. Явно е че има някои неразрешени исторически факти за Стара Велика България...ала защо тази първа Българска Държава е наречена (СТАРА)?! Това има ли някакво обяснение?! 🤔 Защо не е Нова Велика България, тъй като е много млада. Нова Велика България или само Велика България повече ми харесва.
Zlatko Dimitrov
Zlatko Dimitrov 22 saatler önce
@Forklauncher Умишленно се опитват всячески да отхвърлят ФАКТА , че България е първата държава в света. Българската писменност и езикът ни съответно са най древни. Има много факти за това, и който търси - ще намери. Поздрави
Zlatko Dimitrov
Zlatko Dimitrov Gün önce
Според именника на българските владетели България е създадена през 165 година от Авитохол.
nikolay kolev
nikolay kolev Gün önce
​@ForklauncherСтара Велика България е от 165 до 680 г.Разпада се от вътрешна междуособни борба,между Аспарух и Бат Баян.Използват други от българите в нея.Това са агатирсите/от ага-които тирси-търси,или скотовъдци,известни като козари/хазари/.Аспарух владее западната част на Стара Велика България,от р.Днестър на запад/там и загива през 700г.с.Вознесенка/.През 680г.,просто разширява владенията си,на юг от Дунава,не създава нова държава,а продължава старата.
Forklauncher
Forklauncher Gün önce
Ако разбрах правилно, "Стара Велика България" е име използвано от Византииски писатели по-късно, за да разграничи държавата от другата по-нова и по-малка България. Как се е наричала, докато е съществувала, не е ясно.
България
България Gün önce
Страхотно видео!